επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επιτυχημένο το 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Γκύτερσλο Γερμανίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που διοργανώθηκε το Σάββατο 05 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων (Stadthalle) του Δήμου Γκύτερσλο στη Γερμανία. Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» σε συνεργασία με τον οικοδεσπότη Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο και περιχώρων «ΜΕΤΕΩΡΑ», που συμπλήρωσε τα 20 χρόνια έντονης δράσης, αφιέρωσε τη βραδιά στα ΜΜΕ και απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως ένδειξη ευχαριστίας για τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη και προβολή του έργου της Ομοσπονδίας καθώς και για την προσφορά τοπικών παραγόντων που με τις δράσεις τους συνέβαλαν στην διάδοση του πολιτισμού.
Ο θεσμός των Θεσσαλικών Φεστιβάλ καθιερώθηκε το 2005 και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κι επιτυχία. Ο «αειθαλής» Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο κ. Γεώργιος Βόμπρας τόνισε ότι κύριος σκοπός ήταν να επιβραβεύσουν δημοσιογράφους και εκδότες που συνέβαλαν απ΄ όποιο μέσο κι αν εργάζονται, να δώσουν «γραφή, εικόνα και ήχο» από τις «ομογενειακές» γειτονιές του κόσμου στο Μητροπολιτικό μας κέντρο και αντίστροφα. Στη συνέχεια ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του έβδομου Φεστιβάλ και συνεχάρη τον Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο για την πλούσια και αξιόλογη εικοσαετή δραστηριότητα που επέδειξε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η κ. Εύα Παπαδάτου από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δόλλη, η Αντιδήμαρχος του Γκύτερσλο κ. Μonika Paskarbies, ο σεβαστός πατέρας Μιλτιάδης, Ιερέας στο Γκύτερσλο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκύτερσλο κ. Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Ευρώπης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Κοσμάς Λουτσόπουλος, και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς στους Θεσσαλούς Απόδημους. Μήνυμα έστειλαν οι Βουλευτές κ. Ροδούλα Ζήση, κ. Σούλα Μερεντίτη και ο κ. Χρήστος Μαγκούφης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας καθώς και ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος. Επίσης θερμό χαιρετισμό έστειλε η κ. Όλγα Σαραντοπούλου (Γραμματέας Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), η οποία επίσης δε μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Την παράσταση έκλεψαν και πάλι τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Σβάινφουρτ, Ντύσσελντορφ, Κολωνία, Γκύτερσλο και Τίμπιγεν, όπου παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς και άλλους χορούς δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και σ΄ αυτό το φεστιβάλ. Εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων του κάθε Συλλόγου τίμησαν τα παιδιά της χορευτικής ομάδας βραβεύοντάς τα με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης κ. Ιωάννης Βόμπρας χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την υποστήριξη και καθοδήγηση. Επίσης συμμετοχή για πρώτη φορά είχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τίμπιγκεν ΡΕΑ με πρόεδρο τον κ. Πουρσανίδη που παρουσίασε επίσης παραδοσιακούς Θεσσαλικούς χορούς.

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Βασιλική Λασπά (Σβάινφουρτ), κ. Φανή Στεργίου (Κολωνία), κ. Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ), κ. Γεώργιος Βόμπρας (Γκύτερσλο), κ. Ευθύμιος Παπαχρήστος (Νυρεμβέργη), κ. Γεώργιος Καραμιχαηλίδης (Μπιλεφελντ) και κ. Βασίλειος Βασιλείου (Βισμπάντεν) χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού στο επόμενο φεστιβάλ του 2012.

Ο Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο τίμησε όλους τους πρώην προέδρους του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο κ. Γεώργιο Νάκη, κ. Kωνσταντίνο Ζάχο, κ. Ευθύμιο Μπούτα, κ. Άγγελο Βόμπρα και κ. Σπύρο Γκουτζιοκώστα, για την εξαιρετική προσφορά τους στο Σύλλογο. Στη συνέχεια ακολούθησε τιμητική διάκριση στους μουσικούς που ήρθαν από Ελλάδα κ. Πέτρο Λούκα Χαλκιά και κ. Αντώνη Κυρίτση ανακηρύσσοντάς τους σε επίτιμα μέλη του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο, οι οποίοι συνόδευσαν καλλιτεχνικά τον Σύλλογο από την ίδρυση του πριν είκοσι χρόνια σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. (με αλφαβητική σειρά): Η κ. Αφέντρα Βαρσαμακίδου (ΕΡΤ Οδύσσεια), ο κ. Βασίλης Βούλγαρης (Ομογενειακή Εφημερίδα Europolitis), o κ. Αποστόλης Ζώης (Εφημερίδα Τρικάλων Έρευνα και Α.Π.Ε.), ο κ. Ηλίας Κουτσερής (Εφημερίδα Μαγνησία και Ραδιόφωνο), η κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά (Ηλεκτρονική εφημερίδα), ο κ. Γεώργιος Μπακόλας (Εφημερίδα ΜΕΤΕΩΡΑ), η κ. Χρύσα Σάμου (ΕΡΤ Διασπορά). Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του κ. Βούλγαρη που ζει στη Γερμανία, τα υπόλοιπα τιμώμενα πρόσωπα ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να βρεθούν στο πλευρό της Ελληνικής Ομογένειας. Στην εκδήλωση δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν η κ. Αφέντρα Βαρσαμακίδου και ο κ. Γεώργιος Μπακόλας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Τα βραβεία θα παραδοθούν στην Ελλάδα.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Πρόεδρος κ. Βόμπρας που κατάγεται από την περιοχή της Αργιθέας, παρέλαβε ένα λαογραφικό βιβλίο ως δώρο σταλμένο από την Ελλάδα από τον επίσης Αργιθεάτη συγγραφέα κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου.

Αμέσως μετά οι επίσημοι άνοιξαν το χορό και ξεκίνησε πραγματικό τρικούβερτο Θεσσαλικό ολονύκτιο γλέντι με τη τοπική μουσική ορχήστρα και με τους δεξιοτέχνες από την Ελλάδα κ. Πέτρο Λούκα Χαλκιά (κλαρίνο) και κ. Αντώνη Κυρίτση (τραγούδι).

Η Ομοσπονδία δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει και να πετύχει υψηλούς στόχους, να γιορτάσει πολλά φεστιβάλ και να ενώσει ακόμα πιο πολύ τους Θεσσαλούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου! Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης στο Γκύτερσλο. Φωτογραφίες από την εκδήλωση φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: http://www.otse.de/Griechisch/Ekdiloseis/Festival7/festival7.html