επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Γιορτάστηκε στα Τρίκαλα η 70η επέτειος για το Ύψωμα 731

 Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τους Μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου και ακολούθησε ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Γεώργιο Βασιλείου με τίτλο «Η μεγάλη εαρινή επίθεση των Ιταλών και η σημασία στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου
Πολέμου της Τιτανομαχίας του Υψώματος 731».



Το πρόγραμμα των τιμητικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στο Ηρώο Πεσόντων στη Σ.Μ.Υ. με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τους φορείς των Τρικάλων.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Τρικάλων κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:
«Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα αναβαθμιζόμαστε στις θυσίες, στην αγωνιστικότητα των Θεσσαλών Μαχητών που δίνουν το παράδειγμα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας και για τη Θεσσαλία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα, από τις 9 Μαρτίου 1941 μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα οι στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Πεζικού, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Τρικαλινοί, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες ενάντια στους Ιταλούς.
Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.