επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επιμήκυνση και αυστηρές δεσμεύσεις

 Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα και δυνατότητα αγοράς ομολόγων στην πρωτογενή αγορά απεκόμισε η Ελλάδα στη χθεσινή σκληρή διαπραγμάτευση των Βρυξελλών. Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, άμεσες μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή του μνημονίου χωρίς αποκλίσεις οι δεσμεύσεις της χώρας μας.

«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που
καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».



Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».



«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.



Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.



Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.



Εξάλλου η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.



Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.



Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που συμφωνήθηκε καταρχήν χθες θα υιοθετηθεί οριστικά στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.



Στην ουσία, οδηγεί σε ένα σχεδόν απόλυτο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, χωρίς βεβαίως ορισμένες από τις ακραίες ιδέες του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά προβλέπει σειρά δεσμεύσεις από την πλευρά των χωρών - μελών. Δεσμεύσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, της απασχόλησης, των συντάξεων, της φορολογίας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Θα είναι απολύτως δεσμευτικό, ενώ, εκτός από τους βασικούς κοινούς στόχους που θα βασίζονται σε μετρήσιμους δείκτες ανά τομέα, θα ζητούνται επιμέρους μέτρα «α λα καρτ», με βάση τις ανάγκες κάθε χώρας.
Τα εθνικά προγράμματα θα εγκρίνονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την παρακολούθηση και το συντονισμό θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ, κάθε χρόνο, το Eurogroup θα βαθμολογεί τις επιδόσεις. Η μη επίτευξη των στόχων θα συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις και κυρίως τον αποκλεισμό της εν λόγω χώρας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Ellispoint