επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καταλήψεις, απεργίες και μαύρες σημαίες για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά των συγχωνεύσεων σχολείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Τουλάχιστον 22 σχολεία τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη, ενώ σε πολλά άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους. Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στις ταράτσες των σχολείων που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Με τα νέα μέτρα, αναμένεται να αυξηθούν οι μαθητές στις τάξεις, καθώς και να μειωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να
 περικοπούν δαπάνες για τη συντήρηση, τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 18 Μαρτίου αλλά και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

«Δεν θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Εκτός από τις καταλήψεις σχολείων, μαθητές κλείνουν δρόμους, ακόμα και διόδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του υπουργείου.

Στο μεταξύ, υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου τόνισε χθες σε συνέντευξή της στον Σκάι, ότι δεν θα επιτρέψει να χαθούν περισσότερα µαθήµατα: «Θα παρακαλούσα τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. ∆εν είναι δυνατόν οποιαδήποτε µορφή διαµαρτυρίας να έχει ως αποτέλεσµα να µην κάνουν τα παιδιά µαθήµατα. ∆εν µπορεί κανείς να βγάλει τα παιδιά από τις τάξεις. Θα υπάρξει αναπλήρωση όλων των µαθηµάτων», υπογράµµισε.

Πάντως, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στα «Νέα», άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανακλήσεις σε συγχωνεύσεις σχολείων – αλλά µόνο σε οριακές περιπτώσεις όπου έχει γίνει λάθος υπολογισµός και οι µαθητές ανά τάξη ξεπερνούν τους 27-28 ή δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας. Η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει µε δογµατισµό στις συγχωνεύσεις, αλλά εάν έχει κάνει κάποιο λάθος δεν θα διστάσει να ανακαλέσει, σε µεµονωµένες περιπτώσεις, την απόφαση.tvxs