επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

“Όχι” από το υπουργείο Πολιτισμού στην παραχώρηση του Τζαμιού των Τρικάλων

Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της πόλης των Τρικάλων να είναι πολλά, ποικίλης φύσεως και κυρίως οικονομικά. Ωστόσο τον τελευταίο ενάμιση μήνα υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό θέμα που σχετίζεται με αίτημα του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης για παραχώρηση του Τζαμιού του Οσμάν - Σαχ που βρίσκεται στα Τρίκαλα προκειμένου να κάνουν εκεί την προσευχή τους οι Μουσουλμάνοι.Το αίτημα απευθύνονταν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με
κοινοποίηση και στο Δήμο Τρικκαίων ώστε στο χώρο του Τζαμιού, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων, να γίνει προσευχή από Μουσουλμάνους στο πλαίσιο μεγάλης θρησκευτικής γιορτής για το Μουσουλμανικό στοιχείο.
Στο υπουργείο Πολιτισμού
Από πλευράς του Δήμου Τρικκαίων δεν υπήρξε καμία απάντηση στο αίτημα του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης, καθώς κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να παραπεμφθεί στα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Εξωτερικών δεδομένου ότι επρόκειτο για ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο από πλευράς της επίσημης πολιτείας. Έτσι η απάντηση ήταν αρνητική τόσο για την τέλεση των θρησκευτικών, όσο και των άλλων εκδηλώσεων που επιθυμούσαν οι Μουσουλμάνοι με την κατάθεση του αιτήματός τους.
Απευθύνθηκαν και αλλού
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μέλη του συλλόγου των Τζαμιών απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν Τζαμιά ζητώντας να τα χρησιμοποιήσουν για την τέλεση της προσευχής τους, ωστόσο και από εκεί έλαβαν αρνητικές απαντήσεις. Ειδικότερα είχε ζητήσει και το τέμενος Ζιντζίρλι, το οποίο βρίσκεται στις Σέρρες, αλλά και το τζαμί Ασλάν Πασά των Ιωαννίνων.
"Παραχωρήθηκε για συγκεκριμένες δραστηριότητες"
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας με χθεσινές του δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε ότι "διατυπώθηκε προς το Δήμο μας εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ένα αίτημα, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρό θέμα που έχει και εθνικές διαστάσεις το διαχειρίστηκε το υπουργείο Πολιτισμού με το υπουργείο Εξωτερικών. Απ΄όσο γνωρίζω η απάντηση ήταν τελικά αρνητική από πλευράς πολιτείας. Αυτό καθώς το Κουρσούμ - Τζαμί παραχωρήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων για συγκεκριμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, σ' αυτές τις δραστηριότητες δεν ενέπιπτε το αίτημα των Μουσουλμάνων και προφανώς η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και υπουργείου Εξωτερικών θα εμπίπτει σ' αυτά τα πλαίσια".

Πάντως όπως και να έχει το όλο ζήτημα έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, ενώ οι υπεύθυνοι του συλλόγου των Τζαμιών δεν αποκλείουν στο μέλλον να θέσουν εκ νέου το αίτημά τους.Πρωινός λόγος