επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μετά την πόλη έλεγχοι για το κάπνισμα και στα χωριά

Μετά τα καταστήματα της πόλης σειρά έχουν αυτά των χωριών στο «σαφάρι» των ελέγχων της δημοτικής αστυνομίας στο πλαίσιο της αυστηρής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που αποφάσισε η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων. Ήδη συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας έχουν επισκεφθεί καταστήματα (καφενεία, ταβέρνες κλπ) στις δημοτικές ενότητες, Μεγάλων Καλυβίων, Εστιαιώτιδας, Παραληθαίων και Φαλώρειας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του νέου δήμου Τρικκαίων (Παληοκάστρου, Καλλιδένδρου, Κόζιακα) προκειμένου να ελέγξουν την εφαρμογή των διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου.
Επί του παρόντος, ελέγχουν αν τηρούνται τα προβλεπόμενα. Δηλαδή, αν ο καταστηματάρχης έχει προμηθευθεί το βιβλίο αναφοράς, αν έχουν αναρτήσει τα απαγορευτικά σήματα κι αν έχουν αποσύρει τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια. Πρόστιμα δεν έχουν επιβληθεί περιφερειακά. Γίνονται συστάσεις και τονίζεται πως στον επόμενο έλεγχο θα βεβαιωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Αντιθέτως, στην πόλη των Τρικάλων, όπου οι έλεγχοι είναι συστηματικοί, επιβάλλονται πρόστιμα. Την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα της πόλης και επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος. Πάντως, σε γενικές γραμμές η δημοτική αρχή εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισµα απαγορεύεται, εµπίπτουν ενδεικτικά:

Το αίθριο των κτιρίων και των καταστηµάτων, εφόσον είναι κλεισµένο µε συρόµενη ή αποσπώµενη οροφή. «Αίθριο» λογίζεται «το µη στεγασµένο τµήµα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα κτίρια του

- Όλες οι στοές ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες. - Οι εξωτερικοί χώροι των κτιρίων και των καταστηµάτων εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισµένοι περιµετρικά µε οποιοδήποτε τρόπο (τζαµαρία, µουσαµά, νάϊλον, διαχωριστικά).

- Όλοι οι χώροι των Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων στους οποίους περιλαµβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες καθώς και λοιποί υπαίθριοι και ηµιυπαίθριοι χώροι, κ.λ.π.). Το κάπνισµα επιτρέπεται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκοµείου µόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς.

Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισµα επιτρέπεται εµπίπτουν ενδεικτικά:

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος και όλων των δηµόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοιχτοί περιµετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές.

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστηµάτων και των κτιρίων που έχουν οµπρέλες ή σκίαστρα – τέντες.

- Τα µπαλκόνια και οι ταράτσες των κτιρίων

- Οι χώροι οι οποίοι είναι περιµετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηµατογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή. ερευνα