επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Βαρύτητα στην πολιτιστική κληρονομιά δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

-Την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Τρίκαλα επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη και ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη Κρυσταλλία Μαντζανά για την πορεία υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα ή εντάσσονται στο ΕΣΠΑ-Ειδική αναφορά έγινε στα Μετέωρα που παραμένουν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ Τη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος
επισκέφθηκε σήμερα την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Τρίκαλα.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα Ελένη Αργυροπούλου-Καλιάρα και κ.κ. Ντίνο Μπάρδα και Χρήστο Γακόπουλο, ο κ. Κ. Αγοραστός ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της 19ης Εφορείας κα Κρυσταλλία Μαντζανά για την πορεία υλοποίησης των έργων αρμοδιότητας της 19ης ΕΒΑ που είναι ενταγμένα ή εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, συζήτησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας με την 19η ΕΒΑ.

«Ο πολιτισμός είναι για μας βασική προτεραιότητα. Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων. Πολύ περισσότερο σ’ αυτήν την δυσμενή οικονομική συγκυρία και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης αλλά και επειδή η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου είναι κομβικό στοιχείο για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειάς μας», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

ΕΡΓΑ

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα Κρυσταλλία Μαντζανά

Έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι

1) Έργο: «Αποκατάσταση τμημάτων τρίτου διαζώματος κάστρου πόλης Τρικάλων».

Προϋπολογισμός έργου: 700.000 ευρώ. θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ημερομηνία έναρξης 1/3/2011 – Ημερομηνία λήξης 31/12/2013

2) Έργο: «Στερέωση – Αποκατάσταση τμημάτων εξωτερικών τοιχοποιιών του ναού με αντικατάσταση φθαρμένων λίθων και λιθαναγλύφων και κατασκευή οικίσκου φύλαξης και πληροφόρησης, αντικατάσταση χώρων υγιεινής και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, του Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου Ν. Τρικάλων».

Προϋπολογισμός έργου: 300.000 ευρώ. θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ημερομηνία έναρξης 1/5/2011- Ημερομηνία λήξης 31/12/2013

3) Έργο: «Αποκατάσταση τμημάτων τείχους και πυριτιδαποθήκης και συντήρηση-προστασία αρχιτεκτονικών λειψάνων βυζαντινού κάστρου Φαναρίου Δ. Ιθώμης, Ν. Καρδίτσας»

Προϋπολογισμός έργου: 425.000 ευρώ. θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ημερομηνία έναρξης 1/3/2011- Ημερομηνία λήξης 31/12/2013

Έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. που θα υλοποιηθούν από την Δ/νση Συντήρησης του ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Στη 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που είναι νεοσύστατη Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δεν υπηρετεί μόνιμος Συντηρητής Έργων Τέχνης, και κατά συνέπεια και τα τρία έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν στην συντήρηση τοιχογραφιών θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Δ/νση Συντήρησης του ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για τα έργα:

1. Συντήρηση τοιχογραφιών και τέμπλου του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας, Ν. Τρικάλων.

Προϋπολογισμός έργου: 550.000 ευρώ.

2. Συντήρηση και Αποκατάσταση τοιχογραφιών του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, Ν. Τρικάλων.

Προϋπολογισμός έργου: 700.000 ευρώ.

3. Συντήρηση τοιχογραφιών του νάρθηκα και του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μ. Σπηλιάς Αγράφων.

Προϋπολογισμός έργου: 141.000 ευρώ.

Έργα προς ένταξη στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.

1. Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Δ. Δ. Οξύνειας Δ. Χασίων Ν. Τρικάλων. Μελέτη εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ. Προϋπολογισμός: 300.000 ευρώ.

2. Αποκατάσταση Ι. Ν. Ταξιαρχών Δ. Δ. Ταξιαρχών Δήμου Πελλιναίων. Μελέτη εγκεκριμένη από το Τ.Σ.Μ.Θ. και όχι από Κ.Α.Σ., όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

3. Αποκατάσταση Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Δ. Δ. Σωτήρας, Δ. Τρικκαίων. Μελέτη εγκεκριμένη από το Τ.Σ.Μ.Θ. και όχι από Κ.Α.Σ., όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

4. Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Νεοχωρίου Δ. Νεβρόπολης, Ν. Καρδίτσας. Μελέτη εγκεκριμένη από Κ.Α.Σ., δεν έχουν συνταχθεί ο κατάλογος των διακριτών εργασιών και ο προϋπολογισμός του έργου.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Ειδική συζήτηση έγινε στη σημερινή συνάντηση για τα Μετέωρα που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988 βάσει φυσικών και πολιτιστικών κριτηρίων.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συντάσσεται Σχέδιο Διαχείρισης για τα μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο, ενώ οι Περιφερειακές Υπηρεσίες στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγονται τα μνημεία της UNESCO συντάσσουν τη δήλωση εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας αυτών που είναι απαραίτητη για τον περιοδικό έλεγχο.