επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Το σκέφτεται για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο δήμαρχος Τρικκαίων

Η εποχή Καλλικράτη προβλέπει αλλαγές σε κάθε επίπεδο σε ότι αφορά τη λειτουργία των νέων Δήμων. Μεταξύ αυτών και στην εκλογή του πρώτου και νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.Έτσι οι αιρετοί όλης της χώρας, όπως και της Θεσσαλίας περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την έκδοση των Εγκυκλίων βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι διαδικασίες για την εκλογή των μελών που θα συμμετέχουν στα νέα όργανα.Έτσι σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπει ο Καλλικράτης, το ανώτατο όργανο των δημάρχων όλης της χώρας θα φέρει την ονομασία Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) αντικαθιστώντας την έως σήμερα γνωστή σε όλους Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) τελευταίος πρόεδρος της οποίας χρημάτισε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Παράλληλα σε επίπεδο Περιφέρειας το νέο όργανο θα φέρει την ονομασία Ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Π.Α.Ε.).
Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις

Μπορεί βέβαια να απαιτούνται ορισμένες χρονοβόρες διαδικασίες από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών ώστε να εκδοθούν οι σχετικές Εγκύκλιοι για τις εκλογές ανάδειξης των μελών – αιρετών που θα συμμετάσχουν στα νέα όργανα, ωστόσο οι ζυμώσεις τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας για το "μοίρασμα" των ρόλων έχουν ξεκινήσει με τους υποψήφιους να έχουν κάνει διερευνητικές επαφές παράλληλα δε να έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους στους άλλους συναδέλφους τους που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

"Πράσινη υπεροχή"

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό είναι η μεγάλη αριθμητική υπεροχή των δημάρχων που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ και τελικώς εκλέχθηκαν εν σχέση με εκείνους που υποστήριξε η ΝΔ (20 – 5) και το γεγονός αυτό θα διαδραματίσει όπως είναι επόμενο καταλυτικό ρόλο στην εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Υπό σκέψη ο Λάππας

Σε επίπεδο νομού Τρικάλων ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας φαίνεται ότι το σκέφτεται αρκετά καλά ώστε να κατέλθει στη διεκδίκηση της προεδρίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, είτε της Κεντρικής Ένωσης Δήμων είτε ακόμη – ακόμη και για το Συμβούλιο Περιφερειών της Ευρώπης. Ο ίδιος ωστόσο, τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει λάβει καμία οριστική απόφαση, η οποία θα εξαρτηθεί αφού πρώτα λάβει υπόψιν και τις απόψεις των υπολοίπων συναδέλφων του σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Πάντως αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει και η στάση του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη καθώς και εκείνος φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.Πρωινός λόγος