επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

H πρόταση για την αξιοποίηση των παλαιών φυλακών

Οι παλιές Φυλακές, ο μελλοντικός πνεύμονας και η κοινωνική «καρδιά» της πόλης που σήμερα δεν υπάρχει, παραμένουν ερμητικά κλειστές και κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα αποδοθούν για χρήση στην πόλη και τους πολίτες της. Ο χρόνος που περνάει απαξιώνει το χώρο και η λήθη ανοίγει την όρεξη για αλλότρια κερδοσκοπικά σχέδια. Αλλά για την αξιοποίησή τους έχουν ήδη γραφτεί πολλά και μερικά έχουν προκαλέσει και αρκετό γέλιο εντός και εκτός πόλης.
Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου επαναφέρουμε την πρότασή μας που είχαμε καταθέσει και προεκλογικά ώστε να συμβάλλουμε στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το πώς να εντάξουμε το χώρο των παλαιών φυλακών στην μελλοντική λειτουργία της πόλης και των ανθρώπων της.

Προτείνουμε:

Να γκρεμιστεί το σύνολο των κτισμάτων (εκτός ενός συμβολικού χώρου ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων) και ο υπόλοιπος χώρος να ενοποιηθεί με τους υπόλοιπους γειτονικούς χώρους –(Αγ. Κων/νο – Τζαμί – Ληθαίο – Σχολικές Μονάδες) συνθέτοντας ένα μεγάλο αστικό άλσος –πάρκο.

Το μεγάλο αυτό αστικό πάρκο μπορεί να αποτελέσει:

 Έναν ασφαλή χώρο για παιδιά με την πλήρη και οριστική αναχαίτιση των ενεργοβόρων και επικίνδυνων οχημάτων (διέλευση οχημάτων Δημόσια – Δημοτικής χρήσης μόνο 6 - 8 π.μ.) με την ενεργοποίηση εθελοντών «τροχονόμων πάρκου» στα πρότυπα των σχολικών τροχονόμων και με στόχο την ενημέρωση των πολιτών χτίζοντας νέες συμπεριφορές σε πεζόδρομους – ποδηλατοδρόμους και κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.

 Ένα χώρο συνεύρεσης και καθημερινής αναψυχής με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη λογική του «πικνίκ», όπου η μόνη απαίτηση θα είναι ο αυτοκαθαρισμός, ο διαχωρισμός των σκουπιδιών και ο εξωραϊσμός.

 Ένα χώρος Πολιτισμού και διάδοσης ιδεών μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων χωρίς κέρδος (όπου τυπικά την άδεια μπορεί να χορηγεί ο Δήμος), συζητήσεων, προβολών και αυτοσχέδιων δρώμενων από ομάδες – πρωτοβουλίας (π.χ. αυτοσχέδιες συναυλίες, θέατρο δρόμου, θέατρο σκιών κλπ).

 Ένα πρότυπο πάρκο για παιδιά με την ενεργοποίηση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε αντικείμενα όπως προστασία του περιβάλλοντος, ζωγραφική, συντήρηση – επισκευή ποδηλάτου, πρώτες βοήθειες σε υπαίθριες πρόχειρες κατασκευές (π.χ. πάγκους εργασίας) και με σταθερή καθημερινή ημερήσια λειτουργία .

Το πάρκο του Τουρισμού μέσω της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης των επισκεπτών για την πόλη και το νομό (από ένα καλαίσθητο κιόσκι) και μέσω της ένταξης σε δραστηριότητες που θα επεκτείνονται στο σύνολο της πόλης (μέσω ειδικών διαφορετικών χρωματικών διαδρομών - σημάνσεων) και των υποδομών της (π.χ. πολιτιστική ξενάγηση με ποδήλατο, έντυπη πρόταση για περίπατο που θα συνδυάζει την αγορά, τις πλατείες και τα μουσεία της πόλης σε διαφορετικές χρωματικές ενότητες).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε στο χώρο την χαμένη του τιμή με τη διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων , όπως εκθέσεις φωτογραφιών, με μουσικές και πολιτιστικές παραστάσεις, με προβολές ταινιών, με συζητήσεις και κυρίως με την πλούσια καθημερινή μας συναναστροφή.

Τέλος λόγω του ειδικού συμβολισμού του, το αστικό αυτό άλσος προτείνουμε να ονομαστεί «Πάρκο της Ελευθερίας (αυτό που στερήθηκαν σε αυτό το χώρο δικαίως ή αδίκως τόσα χρόνια τόσοι άνθρωποι) και της Αλληλεγγύης» (αυτό που προσδοκούμε να το αισθανθούν και στην νέα του χρήση ως πάρκο).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ