επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Nέα παρέμβαση Ν. Λέγκα για την κατάργηση Πυροσβεστικών Κλιμακίων

Το θέμα της κατάργησης πυροσβεστικών κλιμακίων στο Νομό Τρικάλων στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) επανέφερε στη Βουλή με τη διαδικασία της αναφοράς ο Ν. Λέγκας ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα. Στην αναφορά επισυνάπτεται σχετικό υπόμνημα της Ένωσης Υπαλλήλων Π.Σ. Δυτικής Θεσσαλίας, όπου διατυπώνεται η αγωνία των εργαζομένων για την περαιτέρω υποβάθμιση του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας καθώς και η καταγγελία σύμφωνα με την οποία η
αναδιάρθρωση του Π.Σ. διενεργείται εν κρυπτώ, χωρίς
διάλογο και με βασικό κριτήριο το λειτουργικό κόστος.

Όπως τονίζεται αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης θα είναι η κατάργηση ορισμένων πυροσβεστικών σταθμών όπως αυτός του Παλαμά και κλιμακίων όπως αυτά της Πύλης και της Οιχαλίας, αλλά και η μετατροπή πολλών άλλων σε εποχικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια των περιοχών που καλύπτουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Λέγκας ήδη από το Φεβρουάριο του 2010 είχε καταθέσει ανάλογη αναφορά για το θέμα μεταφέροντας την ανησυχία του Δήμου Φαρκαδόνας για την φημολογούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Οιχαλίας. Σ’ αυτή τονιζόταν ο ρόλος των Κλιμακίων στην προστασία των οικισμών, των πολλών κτηνοτροφικών μονάδων και του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του καθώς και των πυρκαγιών που ξεσπούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός υπογράμμιζε ότι η Επιτροπή, πριν καταλήξει στο πόρισμά της, θα λάβει υπ΄ όψιν της όλες τις παραμέτρους και ιδιαιτερότητες που αφορούν το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, τον τομέα ευθύνης των Κλιμακίων και των Υπηρεσιών, καθώς και το διαθέσιμο προσωπικό, με στόχο την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία τους, την αναβάθμιση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών και πρωτίστως τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας τους.

Ο Ν. Λέγκας σε δήλωσή του τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχειρησιακή οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος όχι μόνο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής αλλά και να διατηρήσει τον περιφερειακό της χαρακτήρα».