επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Spiegel: η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα

 Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ περισσότερα μέτρα από όσα θα περίμενε κανείς πριν ένα χρόνο, χωρίς αισθητή μεταβολή στην ελληνική γραφειοκρατία. Ελλάδα και Ιρλανδία θα χρειαστούν διαγραφή χρεών και οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναφέρουν την λέξη «αναδιάρθρωση», αναφέρει σχόλιο του Spiegel Online. Ένα χρόνο μετά την παρ' ολίγο χρεοκοπία της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και πρωτίστως η Γερμανία θα πρέπει να επαναφέρουν στο λεξιλόγιό τους τον όρο «αναδιάρθρωση», σχολιάζει ο Βόλφγκανγκ Κάντεν στο Spiegel Online.
«Κανείς, ούτε και οι ημιμαθείς, δεν μπορούν να πιστέψουν πια ότι Ελλάδα και Ιρλανδία θα επιστρέψουν κάποτε τα δισεκατομμύρια που δανείστηκαν. Και οι δύο χώρες, ίσως και η Πορτογαλία, θα χρειαστούν μια διαγραφή χρεών έτσι ώστε να ανακάμψουν εν ευθέτω χρόνω από την κρίση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει πιο πολλές μεταρρυθμίσεις από ότι θεωρούνταν πιθανό πριν από ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να είναι αισθητή μια ουσιαστική βελτίωση στην δημόσια γραφειοκρατία. Το έλλειμμα έφθασε πέρσι το 148% του ΑΕΠ και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%, ενώ για φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης κατά 3%.

«Συμπέρασμα: η υπερβολική λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Η υποβάθμιση από τη Moody´s της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήταν συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη.»