επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

“Πύλη στο Μέλλον”

 "Ο συνδυασμός μας "Πύλη στο Μέλλον" θέλει έναν δήμο ανοικτό στην κοινωνία και τους πολίτες και είναι εγγυητής των βασικών κοινωνικών αγαθών και των συμμετοχικών διαδικασιών", τόνισε ο δήμαρχος Πινδέων και υποψήφιος δήμαρχος του Καλλικράτειου δήμου Πύλης, Απόστολος Παντέρας, κατά την χθεσινή διακήρυξη των θέσεων και των αξόνων δράσης του συνδυασμού του.Κατακλύστηκε από κόσμο η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Πύλη", ενώ παρέστησαν ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Αχιλλέας Μανούρας, το μέλος του Εθνικού Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ Λώρεν Κασσοπούλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Καπέλος, και άλλα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Παντέρας διατύπωσε τις αρχές και το όραμα του συνδυασμού για τον Καλλικράτειο δήμο Πύλης, τονίζοντας αρχικά ότι στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν ενεργοί ..
πολίτες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, καταξιωμένοι ο καθένας και η κάθε μια, στον τομέα τους και με περγαμηνές οι περισσότεροι στην διακονία της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα καλύπτουν σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους,με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος τους να αγωνιστούν για ένα Δήμο, που θα τον χαρακτηρίζει η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η συμμετοχή. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στον οποίο ο πολίτης εναποθέτει σχεδόν όλες του τις ελπίδες για τη βελτίωση της ποιότητας, της ζωής του", επισήμανε ο κ. Παντέρας και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι σ΄ αυτόν τον θεσμό έχουν αναπτυχθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται σταδιακά στη συνείδηση των πολιτών, αυξάνοντας τον σκεπτικισμό απέναντι στις Δημοτικές Αρχές.
Δημοκρατία και διαφάνεια
Πρόταση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του θεσμού και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης κατέθεσε ο κ. Παντέρας, δεσμευόμενος για δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και συλλογικές διαδικασίες, αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε όλες τις πράξεις του Δήμου. Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών και ορθολογική διαχείριση των πόρων, καμία χρήση της θέση στο Δήμο, για να αποκομιστεί προσωπικό οικονομικό όφελος και εφαρμογή του "πόθεν έσχες" σε όλους που κατέχουν και κατείχαν δημόσια θέση, είναι οι αξίες που θα κυριαρχήσουν στην δημοτική αρχή, όπως τους εξήγγειλε ο κ. Παντέρας, ο οποίος μίλησε επίσης για αξιοκρατία στην επιλογή των ατόμων.
Αναπτυξιακοί στόχοι και όχι προσωπικά συμφέροντα
Αναφερόμενος στο σχέδιο "Καλλικράτης", ο κ. Παντέρας το χαρακτήρισε μια σοβαρή τομή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, καθώς γίνονται σοβαρά βήματα με τη δημιουργία θεσμών ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών. Όσον αφορά την χωροταξική διάρθρωση, του νέου δήμου Πύλης, προέκυψε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ. Παντέρας, προσθέτοντας πως στα όριά του του ασκούνται και μάλιστα με ικανοποιητικό τρόπο, όλες οι δραστηριότητες, στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής, που η υλοποίησή τους, θα καθορίσει και την προοπτική του νέου Δήμου, σημείωσε ο κ. Παντέρας, θέτοντας παράλληλα τους αναπτυξιακούς στόχους τους συνδυασμού του: Έργα και παρεμβάσεις πρέπει να υλοποιούνται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αναπτυξιακούς στόχους και όχι προσωπικά συμφέροντα.
Διεκδίκηση υλοποίησης σημαντικών έργων, εξαντλώντας όλες τις πολιτικές προγραμματικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες. "Οι παρεμβάσεις μας θα στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όπως στην παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό, και στη διατήρηση και ανάδειξη του περιβάλλοντος, καθώς και στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που θα δημιουργούν δίχτυ προστασίας των πολιτών", δήλωσε ο κ. Παντέρας.
Συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο
"Σεβόμαστε απόλυτα το ρόλο και τις θέσεις των κομμάτων. Δεν δεχόμαστε όμως να μετατρέψουμε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο ή τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Αυτά κρίνονται σε άλλα θεσμοθετημένα όργανα και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στους καθημερινούς κοινωνικούς τους αγώνες", τόνισε ο κ. Παντέρας αναφερόμενος στον ρόλο των κομμάτων και έδωσε το στίγμα του συνδυασμού του στο ζήτημα αυτό λέγοντας "εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας, τις άχαρες πόλεις μας, τα ερημωμένα χωριά μας, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος. Οι λύσεις των προβλημάτων αυτών δεν μπορούν να δοθούν με τη καταγραφή κομματικών δυνάμεων και την "πασαρέλα" υποψηφίων". Για συγκλίσεις σε τοπικό επίπεδο στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, κινήσεων πολιτών και υποψηφίων να διαχειριστούν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, μίλησε ο κ. Παντέρας, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αναδειχθούν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και κοινωνικές διεργασίες, οι ζωντανές εκείνες δυνάμεις της περιοχής, θα ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση των τοπικών υποθέσεων και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Στην συνέχεια κ. Παντέρας, σημείωσε πως ο συνδυασμό του διαφοροποιείται από καθεστωτικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις και οι προαναφερθείσες ιδέες αποτέλεσαν το κίνητρο για όλους τους συμμετέχοντες σ' αυτόν, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν να συμπορευτούν. Κλείνοντας ο κ. Παντέρας την ομιλία του δήλωσε ότι "οι πολίτες του Δήμου μας έχοντας αναπτυγμένο το κριτήριο αξιολόγησης συμπεριφορών και ιδεών, διέκριναν την ποιοτική διαφορά του δικού μας συνδυασμού επενδύοντας με τη στήριξή τους, στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στο Δήμο μας" και διαβεβαίωσε "δεν θα διαψεύσουμε την ελπίδα σας για την αναπτυξιακή και κοινωνική προκοπή του Δήμου μας".