Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν προσφέρεται για διθυραμβικούς πανηγυρισμούς. Απαιτεί περισυλλογή, μεγαλύτερη ένταση των προσπαθειών, αλλά και αλλαγή της κυβερνητικής λογικής, η οποία μας βάζει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, τόνισε ο Ν. Λέγκας, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ακούγοντας κανείς την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Τρικαλινός πολιτικός, μένει με την εντύπωση ότι όλα σχεδόν βαίνουν καλώς και ότι είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη θέση από τους δύσκολους στόχους, που .. (δελτίο τύπου)
ομολογουμένως έχουν τεθεί. Η προσεκτική όμως ανάγνωσή των στοιχείων ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κριτική που ασκεί η Ν.Δ.
Ο πρώην Υφυπουργός, έδωσε έμφαση στη μείωση των εσόδων, όπου το πρώτο οκτάμηνο του 2010, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, υπάρχει μία μικρή μόνον αύξηση κατά 3,2%, σε σχέση με τα έσοδα του 2009, όταν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν 13,7%. Μάλιστα, το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων, είναι λιγότερα κατά 1,22 δισ. €, από τα αντίστοιχα του 2009.
Τα στοιχεία αυτά, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύουν ότι πέρα από τα παραδοσιακά δημοσιονομικά μέτρα περιορισμού της σπατάλης, τα οποία βεβαίως απαιτούνται, αυτό που χρειάζεται, αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, είναι μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης, που τα ίδια αυτά μέτρα δυστυχώς προκαλούν.
Ο Ν. Λέγκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της τη στιγμή κατά την οποία, καθίσταται όλο και σαφέστερο ότι η αγορά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα ράλι υπανάπτυξης, καθώς στεγνές τσέπες, όχι μόνον καταναλώνουν λιγότερο αλλά και αποδίδουν λιγότερους φόρους.
Η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 6,8 δις ευρώ, πιστοποιεί ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στη δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία.
Ο βουλευτής της Ν. Δ, αναφέρθηκε στην ταχεία επιδείνωση των ρυθμών μείωσης του ελλείμματος της κεντρικής Κυβέρνησης, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2010, καθώς από το θεαματικό ποσοστό του 137% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010, σήμερα, βρισκόμαστε στο 32%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, την ώρα που ο στόχος του μνημονίου είναι το 39,5%. Χωρίς ωστόσο το ποσοστό αυτό να αντικατοπτρίζει ανάλογη δημοσιονομική βελτίωση.
Αν συνυπολογίσουμε, ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο στην ουσία πλέον δεν υφίσταται, καθώς το πρώτο οκτάμηνο του 2010 μειώνεται κατά 2.283 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, το γεγονός ότι το 2010 εισπράχθηκαν από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων περίπου 805 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και το ότι το 2009 είχε επιβαρυνθεί με 294 εκατ. € από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για την Ολυμπιακή, τότε η πραγματική μείωση του ελλείμματος κινείται στο 20%, συμπλήρωσε ο Ν. Λέγκας.
Αλλά κι αυτό το ποσοστό, δεν αποδίδει την πραγματικότητα αφού οι εκροές των δαπανών για την ασφάλιση, την περίθαλψη και η κοινωνική προστασία, είναι μειωμένες κατά 13% σε σχέση με τους στόχους. Το ποσοστό αυτό που μεταφράζεται σε 2 δις ευρώ, συμπιέζεται και μετατίθεται στο άμεσο μέλλον. Είναι όμως σίγουρο ότι θα εμφανιστεί και θα επιβαρύνει το έλλειμμα έως το τέλος του χρόνου, καθόσον οι ανάγκες στους συγκεκριμένους τομείς είναι πιεστικές, πρόσθεσε με νόημα.
Τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δώσει στοιχεία και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επίπεδο της γενικής Κυβέρνησης, για το άλλο 30% του κρατικού προϋπολογισμού, απ’ όπου προέρχονται και τα περισσότερα προβλήματα.