επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

K. Aγοραστός: Μεγάλες οι ζημιές σε Τύρναβο, Αργυροπούλι και Τρίκαλα

-Με πληγέντες παραγωγούς συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος πρόκειται να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ
-Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται, αναμφίβολα, για πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλίας και μάλιστα σε μια συγκυρία που δεν χρειάζεται κάθε τόσο να λέμε πόσο δύσκολη είναι»

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει ο παγετός του Μαρτίου σε καλλιέργειες ελιάς, αχλαδιού και κερασιού στη
 Θεσσαλία και κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Σιδερόπουλο και τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας κ. Παναγιώτη Καλφούντζο επισκέφθηκαν σήμερα πληγείσες καλλιέργειες στον Τύρναβο και το Αργυροπούλι και συζήτησαν με εκπροσώπους συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων και πολλούς παραγωγούς.
Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ. Κ. Αγοραστό ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο καθώς επλήγησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες πολλών παραγωγών από τον παγετό του Μαρτίου, τα αποτελέσματα του οποίου φαίνονται ανάγλυφα τώρα καθώς δεν υπάρχει ανθοφορία.

Οι αγρότες επισήμαναν ότι το ζημιογόνο αυτό αίτιο δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό ΕΛΓΑ και ζήτησαν την παρέμβαση της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού να δοθούν αποζημιώσεις.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν επισημάνει το πρόβλημα του παγετού τον Μάρτιο και τώρα δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς αφορά πολλούς παραγωγούς. Πρόκειται, αναμφίβολα, για πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλίας και μάλιστα σε μια συγκυρία που δεν χρειάζεται κάθε τόσο να λέμε πόσο δύσκολη είναι», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος πρόκειται να παρέμβει προσωπικά τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη όσο και την Διοίκηση του ΕΛΓΑ.

«Ως αιρετή Περιφέρεια, σε ανοιχτή γραμμή με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, είχαμε επισημάνει έγκαιρα τα κενά και τις αδυναμίες στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, η Διοίκηση του οποίου οφείλει με απόφασή της το συντομότερο να προχωρήσει σε δίκαιες και εξατομικευμένες αποζημιώσεις στους παραγωγούς αυτούς καθώς μάλιστα η ζημία έχει επιπτώσεις και σε μελλοντικές αποδόσεις των δέντρων», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Ανάλογες ζημιές από τον παγετό έγιναν σε οπωρώνες αχλαδιάς και κερασιάς καθώς και σε ελαιώνες στις περιοχές Ρογγίων, Αγίων Αποστόλων, Ράξας, Ριζώματος, Πλατάνου και Αρδανίου της ΠΕ Τρικάλων. Τις περιοχές αυτές επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης συνοδευόμενος από γεωπόνους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επισημαίνοντας ότι συνέπειες του παγετού είναι η μείωση της παραγωγής άρα και του εισοδήματος του παραγωγού και η εμφάνιση δευτερογενών προσβολών από μύκητες και έντομα στο φυτικό κεφάλαιο.