επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οριστικό όχι σε αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ στις βαμβακοκαλλιέργειες

Ο ΕΛΓΑ Λάρισας εκτιμά ότι οι ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες που έχουν πληγεί από πράσινο σκουλήκι είναι μεγάλες, εξελισσόμενες, αλλά και διαφορετικές, προσδιορίζοντας μία μέση ζημία ύψους περίπου 40 - 50% στο σύνολο σχεδόν της καλλιεργούμενης έκτασης στο χώρο ευθύνης του, απαντά στον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Υποκαταστήματος Λάρισας στην κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ, όπως
 απεστάλη στον Μάξιμο Χαρακόπουλο σε απάντηση σχετικής ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή.
Απαντώντας στον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτή Λαρίσης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης εξακολουθεί να μη δεσμεύεται για αποζημιώσεις μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Ειδικότερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ καθώς «δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς». Και προσθέτει αόριστα ότι «η ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στον ισχύοντα Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων, δηλαδή θα πρέπει εκτός των άλλων:
- να τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η προσβολή οφείλεται, σε μία συγκεκριμένη ακραία-δυσμενή συνθήκη,
- τα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών
συνθηκών ως δυσμενών (σε σχέση με μία ιστορική περίοδο αναφοράς),
- το επίπεδο των ζημιών (απώλεια παραγωγής για το έτος ζημιάς) να φθάνει
ένα κατώτατο όριο, ίσο με το 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού, (σύγκριση με τη μέση παραγωγής της τριετίας, πριν το τέλος της ζημιάς),
- να αποδεικνύεται η εγκυρότητα του ποσοστού ζημιάς από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα και, τέλος,
- να έχει ακολουθηθεί η σωστή καλλιεργητική τεχνική και να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ζημιά και η εξάπλωση της».
Το έγγραφο του Υποκαταστήματος Λάρισας προς την κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ όπως απεστάλη στον κ. Χαρακόπουλο που ανέδειξε το θέμα στη Βουλή έχει ως εξής:
«Η συνολικά καλλιεργηθείσα έκταση βάμβακος στο χώρο ευθύνης του Υποκ/τός μας, σύμφωνα με τα στοιχεία των αντίστοιχων Δ/σεων των Νομών είναι 1.091.000 στρέμματα (Λάρισα 480.000, Μαγνησία 85.000, Καρδίτσα 420.000, Τρίκαλα 106.000). Σύμφωνα με τις διενεργηθείσες επισημάνσεις από τους επόπτες και τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου του Υποκ/τος, οι ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι είναι μεγάλες αλλά και εξελισσόμενες και διαφορετικές ανά αγροτεμάχιο και συνεπώς το ύψος δεν μπορεί να καθορισθεί επακριβώς (υπάρχουν καλλιέργειες σήμερα με μικρή ζημιά αλλά και άλλες με ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή).
Εκτιμούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα μια μέση ζημιά είναι περίπου 40-50% στο σύνολο σχεδόν της καλλιεργούμενης έκτασης στο χώρο ευθύνης του Υποκ/τός μας. Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι έχουμε έναρξη προσβολής και από Ρόδινο σκουλήκι.»