Έγινε την Παρασκευή η σύσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεσσαλίας που συνεδρίασε για τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν, αν και είχαν προσκληθεί, οι βουλευτές της Θεσσαλίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο Θεσσαλίας δηλώνει κερδισμένο, καθώς όπως υπογραμμίζεται στην εισήγηση του Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε το 80% των νέων
Καλλικρατικών δήμων και τις 2 από τις 4 πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας.
Όσον αφορά στα πολύ υψηλά ποσοστά της αποχής, αυτά αποδίδονται στην απαισιοδοξία που έχει κυριαρχήσει τους Έλληνες πολίτες, αλλά και στην απαξίωση που νιώθουν για το πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής στην Καρδίτσα ήταν «καθοριστικό» για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος που στέρησε τη νίκη από την παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη».
Ειδικότερα στη Καρδίτσα η Π.Ε. εκτιμά ότι το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη, καθώς έχασε μεν ο Κ. Αγοραστός 1.005 ψήφους, αλλά έχασε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο μοναδικό νομό της Θεσσαλίας 3.463. Κι ενώ η διαφορά στον α΄ γύρο ήταν θετική (+1.961) για το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος κατέληξε αρνητική (-490).«Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε τέσσερις λόγους, τονίζει ο κ. Οικονόμου. Στην απότομη μεταστροφή ψηφοφόρων στο δήμο Σοφάδων, δεύτερον στην αποχή των ψηφοφόρων των περιφερειακών δήμων, όπου δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των αποτελεσμάτων του α΄ γύρου, τρίτον λόγω της μικρής κινητοποίησης ετεροδημοτών και τέταρτο και κυριότερο στην καθοδήγηση των ψηφοφόρων του υπ. Δημάρχου κ. Τέγου να στηρίξουν τον υπ. Δήμαρχο της Ν.Δ., κάτι το οποίο επηρέασε και το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η εκλογική αναμέτρηση κρίθηκε κατά κύριο λόγο από το αποτέλεσμα του β’ γύρου στην Καρδίτσα και ως ένα βαθμό από το αποτέλεσμα του α’ γύρου στη Λάρισα που έδωσε σημαντικό ψυχολογικό και αριθμητικό προβάδισμα στον υποψήφιο της Ν.Δ».
Στο νομό Λάρισας αντίστοιχα σύμφωνα με την Π.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» ψήφων καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς παίρνοντας επιπλέον 9.444 ψήφους, ενώ άνοδο σημείωσε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. παίρνοντας επιπλέον 3.767 ψήφους. Η διαφορά 7.524 ψήφων υπέρ του κ. Αγοραστού, εκτιμάται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Στο νομό Μαγνησίας στο δεύτερο γύρο αυξήθηκαν οι ψήφοι κατά 6.691, ενώ ο Κ. Αγοραστός έχασε 2.283, με την διαφορά να είναι θετική στις 5.322 ψήφους, ενώ τέλος στο νομό Τρικάλων καλύφθηκε μεγάλο μέρος της διαφοράς από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Κ. Αγοραστός έχασε από τη δύναμή του 1.449 ψήφους. Το ισοζύγιο παρέμεινε αρνητικό στις 1.220 ψήφους διαφορά με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Διακρίνοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η Περιφερειακή Οργάνωση συγκαταλέγει στα θετικά την πολιτική και ρητορική δεινότητα του επικεφαλής Απόστολου Παπατόλια αλλά ως μειονέκτημα ότι προέρχεται από μικρότερο Νομό από τη Λάρισα, αφού όπως τονίστηκε η εντοπιότητα έπαιξε ρόλο στην ήττα.
«Ξεκινήσαμε τον αγώνα με ένα μειονέκτημα λόγω της διαφορετικής εντοπιότητας των υποψηφίων, δηλαδή ο Κ. Αγοραστός είχε καταγωγή από τον μεγαλύτερο νομό , ενώ ο Απόστολος Παπατόλιας ξεκινούσε με αφετηρία έναν μικρότερο νομό. Ταυτόχρονα βγήκε στην επιφάνεια και ο γνωστός τοπικισμός μεταξύ Λάρισας - Βόλου που απετέλεσε μια ακόμη αρνητική εξέλιξη στην εκλογική αναμέτρηση και ο οποίος όχι μόνο δεν αμβλύνθηκε, αντιθέτως οξύνθηκε μετά από την ένταση που δημιουργήθηκε σε σχέση με τον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων και τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων τις οποίες αξιοποίησε ο Κ. Αγοραστός», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμμέσως πλην σαφώς επέκρινε και την Ιπποκράτους, υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε αρνητικό αντίκτυπο η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του υποψηφίου Περιφερειάρχη αλλά και ο ορισμός των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, ενώ επίσης παραδέχεται προβλήματα στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα και στην έγκαιρη στελέχωση των ψηφοδελτίων και στους τέσσερις θεσσαλικούς νόμους.
«Η συμμετοχή και η δράση του κομματικού μηχανισμού κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι πολλά στελέχη ήταν υποψήφιοι σε συνδυασμούς των δήμων, ξοδεύοντας χρόνο και δυνάμεις που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τη μάχη στην περιφέρεια. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι καλές εποχές των κομματικών μηχανισμών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» παραδέχτηκε η περιφερειακή οργάνωση, επιρρίπτοντας επίσης ευθύνες στα κεντρικά για τη μη ικανοποιητική κινητοποίηση των ετεροδημοτών».