επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Αναλυτικό ερωτηματολόγιο έχει σταλεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερευνα.Αναλυτικό ερωτηματολόγιο έχει σταλεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Πιο αναλυτικά, σε συνέχεια ειδοποίησης από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ περί αναγκαιότητας διερεύνησης του βαθμού συμβολής των εν λόγω Προγραμμάτων στην ενίσχυση της
απασχολησιμότητας των έμμεσα ωφελουμένων ατόμων, θα πρέπει οι Φορείς Υλοποίησης των Προγραμμάτων να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο και το αποστείλουν μέχρι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 στην ηλεκτρονική διεύθυνση siopieir@thessalia.gov.gr .
Το πρόγραμμα
Ως θεσμός το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα "περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων", που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα.
Η χρηματοδότησή του λήγει τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τύχη του, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του.
Η δυσμενής εξέλιξη, σημειώνεται συμβαίνει τη στιγμή που έχουν αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο οι αιτήσεις ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του προγράμματος, βλέποντάς το σαν «σανίδα σωτηρίας» μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.
Δυστυχώς, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και ταυτόχρονα τα κονδύλια «στερεύουν».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται η δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων.