επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ενημερώθηκαν για τα ενεργειακά πιστοποιητικά

Πρωινός λόγος. Οι ενεργειακές μελέτες των κτιρίων και οι ενεργειακές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Εξ΄ οικονομώ" βρέθηκαν, χθες στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των μηχανικών της Περιφέρειας πάνω σε όλο το
 πλέγμα που αφορά τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης, την διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης και την ενεργοποίηση του σώματος των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Ε. Τρικάλων του ΤΕΕ, κ. Γιώργο Μητσιούλη η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του ΚΕΝΑΚ, «ο οποίος θεσπίστηκε από το ΥΠΕΚΑ, ως συνέχεια των συνεχών εκδηλώσεων και ενημερώσεων που γίνονται σχετικά με το θέμα αυτό για τις ενεργειακές μελέτες των κτιρίων και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις».

Κατά τον κ. Μητσιούλη το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια συνέχεια της εκδήλωσης που είχε γίνει, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 70 συνάδελφοι που παρακολούθησαν σεμινάριο 150 ωρών, για να μπορέσουν να γίνουν μελλοντικά ενεργειακοί επιθεωρητές. «Είναι μια σειρά από ενημερώσεις, σχετικά με την ενεργειακή μελέτη και την αδειοδότηση, το θεσμικό πλαίσιο, το πρόγραμμα "Εξ' οικονομώ" και ότι άλλο χρειάζεται για την λειτουργία του ΚΕΝΑΚ και την ενημέρωση των συναδέλφων», πρόσθεσε.

Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτος Παραδιάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του, στην Θεσσαλία. Ο κ. Παραδιάς ενημέρωσε τους μηχανικούς για τις θέσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τα ενεργειακά πιστοποιητικά, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «κλιμακωτή παράταση των προθεσμιών έναρξης της εφαρμογής του πιστοποιητικού ιδιαίτερα για τις μισθώσεις, ώστε να μην επηρεαστούν οι συναλλαγές, μείωση της γραφειοκρατίας στην εκτέλεση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και μείωση των προστίμων αλλαγής χρήσης χώρων στα υπόγεια και τις παλαιότερες οικοδομές». Σημειωτέον, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει ως τμήμα, "Υποστηρικτική Δομή ΚΕΝΑΚ", από ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς και στους τρεις Νομούς που θα ενημερώνουν σε διαρκή βάση για όλα τα τρέχοντα θέματα του νέου Θεσμικού πλαισίου της εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, αλλά, και θα εκπαιδεύσουν πάνω σε πρακτικά θέματα νομοθεσίας- λογισμικού της ενεργειακής μελέτης και της ενεργειακής επιθεώρησης, οργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις.