Ο κος ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ Χρήστος, Βουλευτής Ν Τρικάλων, σχετικά με το νομοσχέδιο «Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων» που συζητείται στη Ολομέλεια της Βουλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού το παρόν Σχέδιο Νόμου, συνιστά μια ουσιαστική τομή, στις κρισιμότερες λειτουργίες των τομέων της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης . Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκεασμάτων και η εισαγωγή της λίστας των φαρμάκων, αποτελούν τους τρεις πυλώνες πολιτικής παρέμβασης της Κυβέρνησης, για την εξυγίανση του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες που εκτελούνται στη χώρα μας, είναι δυσανάλογα πολλαπλάσιες σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό.
Παράλληλα υπάρχουν μεγάλα ποσοστά πλαστών παραπεμπτικών, δηλαδή εξετάσεις που ναι μεν πληρώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ουδέποτε εκτελέσθηκαν από τους ασθενείς.
Επιπλέον ένας διαπιστωμένος μεγάλος αριθμός εξετάσεων, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ταλαιπωρούν τους ίδιους τους ασφαλισμένους, επιβαρύνουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία και προκαλούν πολλές φορές την επιδείνωση της υγείας των ασθενών.
Συγκεκριμένα η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Στην Ελλάδα εκτελούνται κατ' έτος 100 εκ συνταγές, ενώ στη Δανία με το μισό περίπου πληθυσμό από ότι η Ελλάδα, εκτελούνται περίπου 15 εκ συνταγές.
Το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η προκλητή, η κατευθυνόμενη, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς.
Το μερίδιο όλων αυτών στη δαπάνη, ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου, ο δε έλεγχός τους θα απέφερε εξοικονομήσεις της τάξης του 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
Το παρόν Νομοσχέδιο, θεμελιώνει θεσμικά την ηλεκτρονική καταχώρηση στοιχείων και αποτελεί ουσιώδη πολιτική παρέμβαση, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της διαφάνειας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών.
Επικαιροποιεί με μια διαρκή και πάγια βάση τα στοιχεία των μητρώων των ιατρών και των φαρμακοποιών/φαρμακείων καθώς και των λοιπών εμπλεκομένων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και παρέχει δυνατότητα διασταύρωσης και επεξεργασίας στοιχείων.
Η Ηλεκτρονική Κάρτα Πολίτη που υλοποιείται, θα συμβάλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξάνοντας επιπλέον την ασφάλεια και πιστότητα των συναλλαγών, περιορίζοντας περαιτέρω φαινόμενα αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των ταμείων.