επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Bloomberg: «Δυστυχώς, θα πτωχεύσετε»

Zougla.gr Μας θεωρούν σίγουρα χρεοκοπημένους. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και ότι με το μηχανισμό στήριξης η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία. Και όμως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν την Ελλάδα «γκανιάν» στο στοίχημα αν τελικά η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή αν μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη θα βρεθεί ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που θα πει το νέο ιστορικό
«δυστυχώς πτωχεύσαμε».
Επί της ουσίας, σύμφωνα με αυτά που δημοσιοποίησε το Bloomberg βασισμένα σε στοιχεία από τα ασφάλιστρα κινδύνου, η Ελλάδα είναι η «ασφαλέστερη» χώρα για χρεοκοπία. Πιο σίγουρη ακόμη και από την Αργεντινή που χρεοκόπησε ήδη το 2001.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Αλλιώς θα βάλει «λουκέτο».
Σε πραγματικούς αριθμούς που επικαλείται το Bloomberg τα πράγματα είναι ξεκάθαρα Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για 5 έτη, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό.
Εν τω μεταξύ, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αυξάνεται καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, ήτοι αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.
Η Ελλάδα όπως εκτιμά το Bloomberg, θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 4% φέτος και κατά 2,6% το 2011, καθώς προωθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μειώσεις μισθών και συντάξεων ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείου ύψους 110 δις ευρώ από την Ε,Ε, την Ε.Κ.Τ και το ΔΝΤ.
Μολονότι τα ασφάλιστρα κινδύνου χρέους της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 93 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, τα ελληνικά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 153 κατά την διάρκεια της ιδίας περιόδου.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας κόστιζε 821 μονάδες βάσης περισσότερο για την Αργεντινή από ό,τι για την Ελλάδα.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονταν στις 4 Νοεμβρίου στο ποσό των 52,3 δις δολ. υποβοηθούμενα από ένα ρεκόρ στην παραγωγή σπόρων σόγιας και αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς τη γειτονική Βραζιλία. Η πρόεδρος Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ απέσπασε ποσό ύψους 5,9 δις δολ. εκ των αποθεμάτων της τρέχουσας χρονιάς για την αποπληρωμή χρέους της χώρας και προτίθεται να χρησιμοποιήσει ποσόν 7,5 δισ. δολ. το 2011 για τον ίδιο λόγο.
Από την πλευρά της η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13,6% του ΑΕΠ της.
Το δημοσίευμα του Blooberg κάνει λόγο για 13,6% έλλειμμα καθώς λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία πριν την αναθεώρηση που θα δημοσιευτεί από τη Eurostat και θα μιλά για ελληνικό έλλειμμα 15,5%. Προφανώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι θεωρεί το Bloomberg και οι διεθνείς αγορές.
Κι όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Όμως όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές επί της ουσίας αυτά είναι απλώς πολιτικά λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Κατά τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες η Αργεντινή απομακρύνεται από το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας καθώς διαθέτει στη φαρέτρα της ορισμένα θετικά στοιχεία.
Αντιθέτως η Ελλάδα με την ακολουθούμενη πολιτική δεν έχει τίποτε υπέρ της και απλώς δεν πρόκειται να τα καταφέρει.
«Θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε. Όλα εξαρτώνται από την στήριξη της ΕΕ» υποστηρίζει ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 19 δις δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη.
Η επιτοκιακή ψαλίδα του χρέους της Αργεντινής (spread) έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων διερύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης την Τρίτη φτάνοντας τις 515, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τον περασμένο Ιούνιο χρέος ύψους 12,2 δις δολάρια που απέμενε από την ύψους 95 δις δολάριων χρεοκοπία της χώρας το 2001.