επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

132 αιτήσεις στο Ν. Τρικάλων για «αγροτικά» φωτοβολταϊκά

 Ικανοποιητικός θεωρείται ο αριθμός των ενδιαφερομένων αγροτών που κατέθεσαν αίτηση στη ΔΕΗ Τρικάλων για εγκατάσταση στα χωράφια τους φωτοβολταϊκών πάρκων, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.Όπως μας δήλωσε ο Τομεάρχης Δικτύου της ΔΕΗ Τρικάλων κ. Ηλίας Ζάχος κατατέθηκαν συνολικά 132 αιτήσεις, οι περισσότερες των οποίων τις πρώτες ημέρες από την έναρξη ισχύος της απόφασης, δηλαδή από τις 3-9-2010. Τότε είχαν κατατεθεί μαζεμένες περίπου 90 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες σιγά
 σιγά αργότερα.
Όσες από αυτές κατατέθηκαν μέχρι 10-11-2010 θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Οι υπόλοιπες που κατατέθηκαν μετά την παραπάνω ημερομηνία, χάνουν αυτό το προνόμιο και θα εξεταστούν μαζί με όλες τις άλλες των υπολοίπων ενδιαφερομένων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα εξεταστούν δε αυτές, με τη σειρά που κατατέθηκαν, δηλαδή θα παίξει ρόλο η ημερομηνία κατάθεσης.

Ένα άλλο θέμα που μας επισημάνθηκε από τον κ. Ζάχο είναι η δυνατότητα σύνδεσης αυτών των "αγροτικών" φωτοβολταϊκών συστημάτων με τις γραμμές της περιοχής. Και αυτό διότι υπάρχουν και άλλες αιτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάποιες εκ των οποίων έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας) από το 2007, που και αυτές θα συνδεθούν στις υπάρχουσες γραμμές μέσης τάσης της ΔΕΗ. Χώρια που αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο νομό μας έχουν κατατεθεί και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή και σε άλλους νομούς από διάφορους επενδυτές.

Βέβαια ένας μεγάλος παραγωγός, με οικονομική άνεση, μπορεί να πληρώσει και να έχει δική του γραμμή, όμως για τους απλούς αγρότες αυτό είναι ανέφικτο καθώς στοιχίζει ακριβά.

Οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 KW ελέγχονται από την τοπική ΔΕΗ. Για τα συστήματα από 100 – 1000 KW ελέγχονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ στη Λαμία και από εκεί και πάνω από την Κεντρική Διεύθυνση της Επιχείρησης στην Αθήνα.

Όλες οι κατατεθείσες αιτήσεις των αγροτών του νομού μας είναι για φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW, άρα η πληρότητα των φακέλων θα ελεγχθεί από την ΔΕΗ Τρικάλων.

Σε σπίτια

Ένα άλλο πρόγραμμα που "περπατάει" τώρα και μάλιστα με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως μας ανάφερε ο κ. Ζάχος, είναι και αυτό της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις.

Μέχρι τώρα κατατέθηκαν περίπου 20 αιτήσεις για τοποθέτηση σε σπίτια και ήδη αυτές έχουν ικανοποιηθεί και τα φωτοβολταϊκά έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ.

Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες 60 αιτήσεις ιδιωτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφια.Πρωινός λόγος