επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Χρήστος Λάππας για την διαχείριση στερεών αποβλήτων

Το πρόγραμμα WASMAN ως ένα εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών για τον νέο διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων αναφορικά με την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
Ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Τρικκαίων, κύριος Χρήστος Λάππας, συζήτησε εν συντομία μαζί μας για το πρόγραμμα Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, τις πολιτικές σε ότι αφορά την ανακύκλωση όπως επίσης και για γενικά περιβαλλοντικά θέματα, συνδέοντας τα με τα οφέλη και τις πρακτικές εφαρμογές από την συμμετοχή στο πρόγραμμα
WASMAN.

Κύριε Δήμαρχε, ποιες είναι οι απόψεις σας για την αειφόρο και αποτελεσματική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της πόλης των Τρικάλων ;

Η συνεχής αύξηση τόσο του όγκου όσο και του είδους των στερεών αποβλήτων και σκουπιδιών, ως αποτέλεσμα της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο για την ορθή και αειφόρο Διαχείριση των στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων.

Μολονότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα απόβλητα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν ακόμα κάποια κενά στην Διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη αντιμετωπίζει την πρόκληση της διαχείρισης των αποβλήτων, με τις περισσότερες προσπάθειες να επικεντρώνονται κυρίως στην μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων και εύρεση πόρων για την Διαχείριση τους. Ο απώτερος στόχος είναι ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που να βασίζεται στην αρχή των τριών R's: μείωση του όγκου, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων (Reduce, Reuse and Recycle).

Η συλλογή, η μεταφορά, η επεξεργασία, η ανακύκλωση και τελικά η απόθεση των στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων, πραγματοποιείται σύμφωνα με το Δημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο πληρεί την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου μας είναι σύμφωνο και με το εθνικό αλλά και το περιφερειακό πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων. Στην Δυτική Θεσσαλία, το Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζεται από την Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. η οποία είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς τοπικής ενδοπεριφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν Δήμοι από τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Επί του παρόντος, η Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. μελετά την επιλογή της αποτελεσματικότερης τεχνολογίας διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και η μεθοδολογία που έχει προταθεί είναι ένας συνδυασμός μηχανικού διαχωρισμού και αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων και ενέργειας καθώς και την παραγωγή κομπόστ.

Πως θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα και τα πιθανά οφέλη από την συμμετοχή στο πρόγραμμα WASMAN, στο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου;

Τα αποτελέσματα του προγράμματος WASMAN θα μπορούσαν να βελτιώσουν το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου, κυρίως ως μέσο επανασχεδιασμού και εισαγωγής νέων τεχνολογιών καθώς και βελτιστοποίησης του συστήματος συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων.

Το περιβάλλον είναι ένα κοινό αγαθό, ύψιστης σημασίας, το οποίο δεν μπορεί να απομονωθεί με διοικητικά (δημοτικά, περιφερειακά, εθνικά) όρια ούτε και να προστατευτεί μόνο μέσα σε αυτά. Συνεπώς ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος WASMAN είναι να φέρει στο τοπικό επίπεδο τεχνογνωσία διαχείρισης αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εν τέλει να διαδώσει τις ορθές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Με την διάδοση των πιλοτικών δράσεων και των δραστηριοτήτων του προγράμματος WASMAN (οι οποίες περιλαμβάνουν οικιακή κομποστοποίηση, διανομή σχολικών ειδών από ανακυκλωμένα υλικά κ.α.) θα είναι δυνατή η ευαισθητοποίηση του κοινού σε μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας θέματα όπως είναι η ορθή Διαχείριση των απορριμμάτων και η αρχή των τριών R's ώστε να οδηγηθούμε στην πρακτική εφαρμογή αυτών των αρχών στο εργασιακό και οικιακό περιβάλλον και στα σχολεία του νέου Δήμου Τρικκαίων.