επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Παπακωνσταντίνου: "Συζητάται η επαναγορά του ελληνικού χρέους"

Σε επιβεβαίωση των έντονων φημολογιών των τελευταίων ημερών, περί της επαναγοράς από τη χώρα μας μέρους του χρέους, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξεις που παραχώρησε από το Νταβός της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο τραπέζι των ανεπίσημων μέχρι στιγμής συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε τιμή κατώτερης της
ονομαστικής, μέσω του Ταμείου, υπογραμμίζοντας πως είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητηθεί.

«Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως. Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως η απόφαση για ολοκληρωμένη λύση στην αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Σύμφωνα πάντως με το επικρατέστερο σενάριο, το EFSF, που φέρει πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» θα μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και στη συνέχεια να παραχωρεί δάνεια στην Ελλάδα. Τα δάνεια θα δοθούν με επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που θα πλήρωνε σήμερα η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές -έχοντας αξιολόγηση junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους. Με αυτά τα χρήματα η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων με τη μορφή ελληνικών κρατικών ομολόγων που τώρα πιθανόν διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγόρασε το χρέος στη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ελληνική αγορά ομολόγων, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire.

Σε νωρίτερη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η αβεβαιότητα που επικρατούσε προ εξαμήνου δεν υφίσταται πλέον, αφενός λόγω της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, αφετέρου λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησε το 2010 σε μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, αλλά και των προωθούμενων διαρθρωτικών αλλαγών που διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. «Κάνοντας όλα αυτά διασφαλίσαμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου τόσο ως Ελλάδα όσο και ως Ευρώπη να εξετάσουμε λύσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να βγει η χώρα για δανεισμό στις αγορές εντός του τρέχοντος έτος, τόνισε πως είναι κάτι που εύχεται να γίνει. «Εάν έχουμε τις σωστές αποφάσεις τους επόμενους μήνες τότε ελπίζω ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί πλήρως και θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στις αγορές μέσα στο έτος» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως από την στιγμή που το επιτόκιο του μηχανισμού στήριξης είναι στο 5%, ενδεχόμενος δανεισμός από τις αγορές με υψηλότερο κόστος θα ήταν ασύμφορος. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές» είπε, προσθέτοντας πως τον Οκτώβριο τα spread είχαν υποχωρήσει κατά 300 μονάδες για την Ελλάδα, ωστόσο ανέκαμψαν εκ νέου λόγω διαφόρων γεγονότων που τροφοδότησαν την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στο Dow Jones Newswire, σχετικά με την ανάπτυξη της της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3% το 2011, ενώ ξεκαθάρισε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μια λύση που συζητείται.ΗΒnews