επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μειωμένη σύνταξη σε τρίτεκνους γονείς

Μειωμένη σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και οι τρίτεκνοι πατεράδες, όπως και οι μητέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά ν. Τρικάλων Ιωάννη Λιούλιο.
Συγκεκριμένα, ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει να ισχύει η εξομοίωση για μειωμένη σύνταξη ως εξής: Οι τρίτεκνοι πατεράδες που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στην ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΑΤΕ, στην ΕΤΕ και γενικά είναι ασφαλισμένοι στα Ειδικά Ταμεία, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με
 μειωμένη σύνταξη: Για το 2011 εάν έχουν τουλάχιστον 21 έτη υπηρεσία, για το 2012 με 22 και το 2013 με 23. Από το 2014 παύει να ισχύει και όλοι ανεξαιρέτως αριθμού τέκνων, θα συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 65 ετών.

Όσον αφορά τις τρίτεκνες μητέρες, ο κ. Λιούλιος αναφέρει πως για τα επόμενα τρία χρόνια, 2011, 2012, 2013, όσες έχουν 5.500 ένσημα ΙΚΑ στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και ανήλικο τέκνο κάτω των 18 ετών, μπορούν να κάνουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μέσα στην κατοχύρωση μπορεί να συμπεριληφθούν και πλασματικά χρόνια, ενώ την σύνταξη θα λάβουν όταν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2014 καταργείται η μειωμένη σύνταξη με ανήλικο τέκνο και όλες οι μητέρες θα συνταξιοδοτούνται στα 65.

Με το καινούργιο νομοσχέδιο παίρνουν σύνταξη μειωμένη σύνταξη και οι πατεράδες με ανήλικο τέκνο, τονίζει ο κ. Λιούλιος, εξηγώντας πως δίνεται η δυνατότητα φροντίδας των παιδιών, τόσο και από τους γονείς ή είτε από τον έναν είτε από τον άλλο, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, πράγμα σπάνιο, αφού στις τρίτεκνες οικογένειες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να εργάζονται και οι δύο γονείς.Πρωινός λόγος