επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αδειάζουν Μουμπάρακ οι ΗΠΑ

Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς η Ουάσιγκτον, παραδοσιακά στενή σύμμαχος του Αιγυπτίου προέδρου, ζητάει την απομάκρυνσή του από την εξουσία και την μετάβαση σε καθεστώς πολυκομματικής Δημοκρατίας. Το ίδιο αίτημα διατυπώνει και η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να δηλώνει ότι ο Μουμπάρακ πρέπει «να φύγει σήμερα».
Κλίντον: να φύγει με τάξη ...


«Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία (...) να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση", δήλωσε η Κλίντον στο CBS.

«Επίσης δεν θέλουμε να δούμε μία αλλαγή εξουσίας που δεν θα οδηγήσει στη δημοκρατία, αλλά στην καταπίεση και στο τέλος των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Κλίντον, μιλώντας στο ABC, είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί επαρκείς τις πολιτικές αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Μουμπάρακ: «Δεν είναι καν η αρχή αυτού που πρέπει να γίνει, μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ζητήσει και στις οποίες ο ίδιος ο πρόεδρος Μουμπάρακ αναφέρθηκε στο λόγο του» την Παρασκευή, επεσήμανε η Αμερικανίδα υπουργός.

Εξάλλου στη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή "Meet the press" του NBC η Κλίντον υπογράμμισε ότι: «Το μήνυμα της Αμερικής παραμένει το ίδιο. Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα δεν έχει κάνει σε αυτό το στάδιο καμία συζήτηση για μία πιθανή αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, διαβεβαίωσε η Κλίντον.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση σχετικά με την αναστολή παροχής της βοήθεα», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός στο ABC. «Πάντα εξετάζουμε και αναθεωρούμε τη βοήθειά μας», υπογράμμισε.

Σε μια απόπειρα επίδειξης ισχύος του καθεστώτος της Αιγύπτου, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα άρχισαν το μεσημέρι να υπερίπτανται του Καϊρου. Ενισχύσεις στέλνει ο στρατός σε όλη τη χώρα. Οι εξεγερμένοι δεν δείχνουν να πτοούνται. Οι διαδηλώσεις φουντώνουν. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100. Απομακρύνονται οι ξένοι υπήκοοι.

Στην Αθήνα, σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο, και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.ΕΘΝΟΣ



Το κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν καταλάβει χιλιάδες διαδηλωτές από το πρωί της Κυριακής , έκτη ημέρα της εξέγερσης. «Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» φωνάζει το πλήθος. Η αστυνομία έχει εξαφανιστεί από τους δρόμους και το καθεστώς δείχνει στριμωγμένο στη γωνία. Η αστυνομία που είχε εμπλακεί στις βίαιες συγκρούσεις των προηγουμένων ημερών έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Στρατιωτική παρουσία υπάρχει και είναι μάλιστα ισχυρή, όμως οι στρατιώτες δεν επεμβαίνουν.