επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αναπόφευκτη η αναγκαστική εξυγίανση του Δήμου Τρικκαίων

 Την δυσάρεστη εκτίμηση πως πολύ δύσκολα ο Δήμος Τρικκαίων θα αποφύγει την αναγκαστική διαχείριση, λόγω του πολύ μεγάλου ανοίγματός του, εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας ο οποίος είχε προχθές στην Αθήνα, συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο. Παρόμοια δε είναι και η εκτίμηση του υπουργείου που σχεδόν θεωρεί σίγουρο ότι
 θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Τρικκαίων, αλλά και για άλλα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει ο αυτοδιοικητικός χώρος και τον τρόπο που σκέπτεται το υπουργείο να επιλύσει αυτά τα προβλήματα.

Όπως μας δήλωσε χθες ο κ. Λάππας, εκτίμηση του Υπουργείου είναι πως θα οδηγηθούμε σε αναγκαστική εξυγίανση, με την μικρή επιφύλαξη κατά πόσο στην απογραφή που θα ολοκληρωθεί οριστικά στο τέλος Φεβρουαρίου, θα προκύψουν καινούργια οικονομικά στοιχεία για άλλους δήμους, πιο επιβαρυντικά από αυτά του Δήμου Τρικκαίων. Αυτό, είπε, σημαίνει πως αν υπάρξουν Δήμοι που θα είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση, ίσως ο δικός μας να βγει έξω από την επιτήρηση, ανάλογα που θα σταθεί ο πήχης για τους υπερχρεωμένους δήμους. Όπως και να έχει όμως, η απόφαση θα είναι πολιτική. Αλλά από τα νούμερα που ανέφερε στον υφυπουργό, αυτός δήλωσε πως όχι μόνο δεν πιστεύει ότι θα τεθεί εκτός διαχείρισης ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά θα διεκδικήσει και μετάλλιο!!! Και αυτό κατά την άποψη του Υπουργείου σημαίνει πως θα υπάρξει αναγκαστική εξυγίανση. Ίσως όμως αυτό δεν είναι πολύ κακό για υπερχρεωμένους Δήμους, αφού αυτοί θα πάνε σε επιδότηση επιτοκίου για τα δάνεια τα οποία θα πάρουν για να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις, δηλαδή δεδουλευμένα, ασφαλιστικά κ.ά.
Κάνοντας χθες μια αναφορά στα χρέη του Δήμου ο κ. Λάππας έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:
Είπε πως βρήκε παλιά δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και μόνο για τον παλαιό Δήμο Τρικκαίων, ύψους 11.507.000 ευρώ.

Υπάρχει ακόμη ένα στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει η ΔΕΚΟΜΕΤ, η ΔΕΚΤΕΤ 385.000 ευρώ, ο ΠΟΔΤ 1.257.000 ευρώ, η ΔΕΥΑΤ 8.856.000 ευρώ, το e-trikala 48.000 ευρώ , η ΔΕΚΑ 2.415.000 ευρώ.
Τα μακροπρόθεσμα δάνεια μαζεύονται στα 3.631.000 ευρώ.
Έτσι αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει ετήσια δόση γύρω στα 3.800.000 ευρώ για την αποπληρωμή τους.
Επίσης υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους προμηθευτές και τους εργολάβους γύρω στα 16.119.000 ευρώ.
Οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι 6.630.000 ερυώ.
Στην εφορία είναι 4.468.000 ευρώ.
Αν τα προστεθούν όλα τα ανωτέρω, μαζί με το ποσό του 1.576.000 ερυώ για τους φόρους και τα τέλη, φθάνουν τα 65.725.000 ευρώ. Και αυτά είναι μόνο το άνοιγμα του παλαιού Δήμου Τρικκαίων. Σύντομα θα γνωρίζουν και το άνοιγμα των άλλων δήμων που συνενώθηκαν, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τεράστιο χρέος του νέου Δήμου Τρικκαίων.

Επί των οικονομικών στοιχείων του Δήμου ο κ. Λάππας έκανε χθες την εξής δήλωση: "Ο χορός των ελλειμμάτων καλά κρατεί, θα έλεγα για να διασκεδάσουμε λίγο τα πράγματα, γιατί αν τα δούμε με την ψυχρή λογική η κατάσταση είναι απελπιστική. Το άνοιγμα του Δήμου φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό απ΄ ότι μου λένε οι υπηρεσίες, αλλά ο αγώνας για να διορθώσουμε τα πράγματα και να βάλουμε μια τάξη στο Δήμο συνεχίζεται".

Σε ερώτηση, σε πόσο χρονικό διάστημα ο Δήμος θα μπει στην διαδικασία της εξυγίανσης και της επιτήρησης και τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες δήλωσε: "Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία αυτή, πιστεύω ότι θα αποφασιστεί αφού ολοκληρωθεί πρώτα τη διαδικασία της απογραφής που τελειώνει στα τέλη του Φλεβάρη. Εκτιμώ ότι απόφαση για το ποιοι Δήμοι θα είναι υπό καθεστώς επιτήρησης θα ληφθεί μέσα στον Μάιο.Πρωινός λόγος