επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία κ. Γιαγιάκου, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Κυρίες και Κύριοι,
Οι συνάδερφοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και εγώ προσωπικά θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας, στη σημερινή μας από κοινού κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητήριου Τρικάλων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και των Εμπορικών Συλλόγων. Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία για όλους.
Κυρίες και Κύριοι,
Λένε πως μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Η κοινή μας παρουσία, όλων των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Τρικάλων στη σημερινή κοπή της πίτας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αλλά και αισιοδοξίας.
Αποτελεί τη δική μας απάντηση, του
 συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, στην οικονομική κρίση και στην ύφεση που δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Η επιχειρηματικότητα έχει βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα και δοκιμάζεται από µία πρωτοφανή κρίση η οποία με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, πλήττει πλέον καίρια και απειλεί την αγορά με την έλλειψη ρευστότητας να δημιουργεί ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον με ορατό τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί η χώρα σε φαύλους κύκλους ύφεσης υπονομεύοντας την αναγκαία ανάκαμψη.

Αυτή την πρόκληση καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτίστως οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς, ως επιχειρηματικός κόσμος δίνουμε, σήμερα, εδώ από τα Τρίκαλα, το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης. Ό,τι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα, όλοι μαζί. Με ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων για τον κοινό σκοπό.
Κυρίες και Κύριοι,

Η κρίση αποτελεί μία πραγματικότητα, όπως μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι και η αδήριτη ανάγκη να υπερβούμε τις παθογένειες του χθες για να χτίσουμε, σε στερεές βάσεις, ένα καλύτερο αύριο, για την ανάπτυξη μιας υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία, με κοινωνικό μέρισμα για όλους.

Ο Νομός Τρικάλων έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αυτού, τον τουρισμό και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό με ένα δραστήριο και αγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο που ξέρει να μάχεται και να κερδίζει.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να τα κεφαλαιοποιήσουμε σε ανάπτυξη με μία αναγκαία όμως προϋπόθεση. Να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας και οι δομικές αδυναμίες και να αναληφθεί συντονισμένη δράση για την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, με εξειδικευμένες και στοχευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για την ενίσχυση ρευστότητας που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ολιγωρίες για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας που αποτελεί τον μοχλό για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Όλοι μαζί, μέσα από διαβούλευση, ειλικρινή διάλογο και σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και συντονισμένα να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Κυρίες και Κύριοι,
Η κοινή μας παρουσία είναι ορόσημο, για να διαχυθεί στην κοινωνία των πολιτών το μήνυμα της συστράτευσης και της ενεργοποίησης όλης της κοινωνίας, για την αντιστροφή του κλίματος για μια νέα πορεία. Για να αποτελέσει το 2011 την αφετηρία μιας ανοδικής πορείας για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ.