επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με τον Γενικό Πρόξενο Christian THIMONIER

Προνομιακά πεδία για συνεργασία η αγροτική οικονομία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.«Στην εποχή μας η πρόοδος έρχεται μέσα από συμμαχίες, αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η Θεσσαλία της εξωστρέφειας», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός Η αγροτική οικονομία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι τα πεδία, στα οποία είναι ευοίωνες οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της
 Γαλλίας και της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο φυσικά της διαρκώς διευρυνόμενης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christian THIMONIER στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Περιφέρεια.

Στη συνάντηση, την οποία ο κ. Κ. Αγοραστός αξιολόγησε ως «εθιμοτυπική αλλά εξαιρετικά σημαντική και επωφελή για τις δύο πλευρές», έγινε συζήτηση για το πώς θα μετουσιωθεί σε πράξεις η αμοιβαία βούληση για πιο στενή συνεργασία προς όφελος των δύο λαών.

Ειδική αναφορά έγινε στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα βιώσιμο και λειτουργικό αγροτοδιατροφικό τομέα που να παράγει προϊόντα ασφαλή και υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές και παράλληλα να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Η γεωργία και η κτηνοτροφία στην ΕΕ επιβάλλεται να στηριχθούν και στο μέλλον», σχολίασε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέλυσε στο Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες της αιρετής Περιφερειακής Αρχής. «Η Θεσσαλία της εξωστρέφειας και της συνεργασίας, η Θεσσαλία των ανοιχτών οριζόντων και των μεγάλων επιλογών αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλία επιθυμεί να συνεργασθεί με Περιφέρειες της Γαλλίας στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε ειλικρινείς και στέρεους διαύλους επικοινωνίας. Στην εποχή μας η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από συμμαχίες, εντός κι εκτός συνόρων», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός, άποψη με την οποία συμφώνησε ο κ. Christian THIMONIER.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το μεταναστευτικό, τη συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα (το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με Γαλλικά πανεπιστήμια) αλλά και την βαρύτητα που δίνει η αιρετή Περιφέρεια στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον περιφερειακό πόλο καινοτομίας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία, τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και την προώθηση της απασχόλησης. Από την πλευρά του Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας εξήρε την πρωτοβουλία της αιρετής Περιφέρειας να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση για τον πόλο καινοτομίας και συμφώνησε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας και στον τομέα αυτό.