επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

1,2 εκατομμύριο ευρώ για έργα πολιτισμού στο Ν. Τρικάλων από το ΕΣΠΑ

 Δύο σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ περίπου, για την συντήρηση και αποκατάσταση ιερών ναών στο νομό Τρικάλων θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τις σχετικές αποφάσεις ένταξης υπέγραψε σήμερα η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη, εντάσσοντας στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 τα παρακάτω έργα:


-«Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του μαρμάρινου άμβωνα και της ξύλινης οροφής του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καλαμπάκα», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής. Είναι κτισμένος στο βόρειο άκρο της πόλης και αποτελούσε για χρόνια τον μητροπολιτικό ναό της Επισκοπής των Σταγών. Ο σημερινός ναός κτίσθηκε πιθανότατα στα τέλη του 11ου με αρχές 12ου αιώνα στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Εσωτερικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες και ο μαρμάρινος άμβωνας του ναού που φέρει και ζωγραφικό στρώμα.

Ο ναός έχει πρόσφατα αναστηλωθεί και οι εργασίες συντήρησης που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν στο σύνολο των τοιχογραφιών στο εσωτερικό καθώς και εξωτερικά στον νότιο τοίχο του ναού, του μαρμάρινου άμβωνα και της ξύλινης οροφής.

Συνολικά πρόκειται να συντηρηθούν 1.035 τ.μ. τοιχογραφιών και 98 τ.μ. ξύλινων και ξυλόγλυπτων επιφανειών στην οροφή του ναού και τέλος 32 τ.μ. μαρμάρινης επιφάνειας του άμβωνα.

«Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και τέμπλου ιερού ναού Αγίου Νικόλαου Δ.Δ. Βασιλικής του νομού Τρικάλων», προϋπολογισμού 547.160 ευρώ. O Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Βασιλικής στην επαρχία της Καλαμπάκας. Πρόκειται για μία τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και νάρθηκα μεταγενέστερο στην δυτική πλευρά. Ο ναός είναι λιθόκτιστος και παρουσιάζει ομοιομορφία στους λαξευμένους λίθους. Ο νάρθηκας, ο κυρίως ναός και το ιερό, φέρουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 19ου αιώνα. Τέλος ο κυρίως ναός χωρίζεται από το Ιερό με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ο Ιερός Ναός αναστηλώθηκε το διάστημα 1996-97. Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν, αφορούν στην συντήρηση των
τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων του καθώς και του ξυλόγλυπτου άμβωνα του ναού σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

Συνολικά πρόκειται να συντηρηθούν 1.086 τ.μ. τοιχογραφιών και 78 τ.μ. ξυλόγλυπτων επιφανειών που αφορούν στο τέμπλο τον άμβωνα και τις φορητές εικόνες που βρίσκονται στο τέμπλο.