επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Δεν προτάθηκε η συνένωση των γυμνάσιων Μεγαλοχωρίου και Οξύνειας

 Η διεύθυνση εισηγείται τη συγχώνευση 4 γυμνασίων εκείνων του Ζάρκου, της Μεγάρχης, του Ριζώματος, της Φήκης και την συνένωση των δυο γυμνασίων της Πύλης Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, έντονες συζητήσεις, επαφές με φορείς και πολίτες, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων απέστειλε χθες την εισήγησή της περί συγχωνεύσεων σχολείων στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας.


Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων εισηγείται τη συγχώνευση 4 γυμνασίων εκείνων του Ζάρκου, της Μεγάρχης, του Ριζώματος, της Φήκης και τη συνένωση των δυο γυμνασίων της Πύλης. Δεν προτάθηκε η συνένωση των γυμνάσιων Μεγαλοχωρίου και Οξύνειας.

Στην πρόταση και στα χαρακτηριστικά της αναφέρθηκε χθες ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Θεόδωρος Τσέλιος.

«Εκτιμώ ότι η πρόταση περιλαμβάνει τις απολύτως απαραίτητες συνενώσεις σχολείων με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Οι αποστάσεις που θα πρέπει να διανύουν δεν είναι απαγορευτικές και η μεταβίβασή τους δεν θα είναι χρονοβόρα», ήταν τα πρώτα σχόλια του κ. Τσέλιου.

Φυσικά η εισήγηση θα εξεταστεί από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας και θα αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας που είναι και το αρμόδιο για τις τελικές αποφάσεις.

Εισήγηση

Η τοπική διεύθυνση εισηγείται την συγχώνευση των εν λόγω σχολείων με τα εξής επιχειρήματα :

Του γυμνασίου Ζάρκου στο οποίο φοιτούν 32 μαθητές, με το γυμνάσιο Φαρκαδόνας, στο οποίο φοιτούν 138 μαθητές. Η απόσταση των δυο σχολείων είναι 10 χλμ.

Του γυμνασίου Μεγάρχης, στο οποίο φοιτούν 37 μαθητές, με το γυμνάσιο Πρίνους, στο οποίο φοιτούν 64 μαθητές. Η απόσταση των δυο σχολείων είναι 5 χλμ.

Του γυμνασίου Φήκης, στο οποίο φοιτούν 34 μαθητές, με το γυμνάσιο Βαλτινού, στο οποίο φοιτούν 92 μαθητές. Η απόσταση των δυο σχολείων είναι 7 χλμ.

Του γυμνασίου Ριζώματος, στο οποίο φοιτούν 30 μαθητές, με το 4ο γυμνάσιο Τρικάλων, στο οποίο φοιτούν 242 μαθητές. Η απόσταση των δυο σχολείων είναι 12 χλμ.

Την ενοποίηση των δυο γυμνασίων της Πύλης που στεγάζονται στο ίδιο χώρο. Στο 1ο γυμνάσιο σήμερα φιλοξενεί 104 μαθητές, στο 2ο γυμνάσιο Πύλης 103 μαθητές.

Από την διεύθυνση αποφασίστηκε να μην προταθεί η συγχώνευση του γυμνασίου Μεγαλοχωρίου με 81 μαθητές, παρότι η απόσταση από το 2ο γυμνάσιο Τρικάλων απέχει μόλις 6 χλμ. Αυτό θα γινόταν στην περίπτωση που κάτοικοι συναινούσαν στη στέγαση του ΤΕΙ στο κτίριο του γυμνασίου.

Παράλληλα δεν προτείνεται προς συγχώνευση το γυμνάσιο Οξύνειας με 14 μαθητές, αφενός γιατί απέχει από την Καλαμπάκα 23 χλμ. και από αλλά χωριά 30 χλμ., αφετέρου αποτελεί ορεινή περιοχή. Η διεύθυνση ήρθε σε συνεννόηση με το δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σακελαρίου που υποστήριξε ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο θα υλοποιηθούν διάφορες εργασίες στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Χασίων στην θέση 11.500 για τη μεταστέγαση του σχολείου με σκοπό την αύξηση του μαθητικού δυναμικού από όμορα χωριά. ερευνα