επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Αιγύπτου

Και όμως αληθινό Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Αιγύπτου, διαπιστώνει η Wall Street Journal.
Όσο κι αν ακούγεται παράλογο αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος είναι πιο ελκυστική από την Ελλάδα για τους επενδυτές ομολόγων.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι (η Αίγυπτος) είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Ελλάδα», αναφέρει η Wall Street Journal με τον τίτλο «Δεν υπάρχει κανένα αρχαίο
 μυστήριο εδώ».

Κάνοντας αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας το άρθρο τονίζει πως η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων ελληνικού χρέους κοστίζει σήμερα 835.000 δολάρια το χρόνο, ενώ για την Αίγυπτο η ασφάλιση 10 εκατ. δολαρίων χρέους κοστίζει μόνο 440.000 δολάρια

Όπως σχολιάζεται, αν και η διαφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου είναι φαινομενικά περίεργη, είναι λογική. Η κατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αλλά η χώρα βρίσκεται μακριά από τη χρεοκοπία.

Μάλιστα η Wall Street Journal επικαλείται αναφορά προέδρου μεγάλης τράπεζας, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα τα εξής: «Πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι πρόκειται να ξεπληρώσουν το χρέος».

Σε ετοιμότητα για οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο να ανασυντάξει την οικονομία της, δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για μία ημέρα μεγάλων διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.Ellispoint



«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει στη σύλληψη ενός μοντέλου οικονομικής πολιτικής που μπορεί να εφαρμοσθεί», δήλωσε ο Στρος-Καν.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης» στην Ασία και τις «εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες» του υψηλού πληθωρισμού στα είδη διατροφής στην περιοχή αυτή του κόσμου.

«Υπάρχουν κίνδυνοι υπερθέρμανσης, μέχρι και απότομης προσγείωσης...Οι τιμές των ειδών διατροφής αυξάνονται επίσης, με εν δυνάμει καταστροφικά αποτελέσματα για τις φτωχές χώρες», προειδοποίησε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.