επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«20.300.000 ευρώ το χρέος του Δήμου Τρικκαίων»

 Τις δικές του θέσεις για το θέμα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Τρικκαίων, έπειτα και τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τα χρέη του Δήμου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο απερχόμενος δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα 50 εκατομμύρια που αναφέρει ο κ. Λάππας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς το χρέος του Δήμου ανέρχεται
σε 20.300.000 ευρώ.
Ο κ. Ταμήλος ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου χρησιμοποιείται από το νέο δήμαρχο "ως μια εύκολη δικαιολογία, προκειμένου να καλύψει πολιτικά το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων. Το "χρωστάμε" είναι μια εύκολη δικαιολογία απέναντι στους συμβασιούχους".

"Πως θα κάλυπτα τους μισθούς των συμβασιούχων"

Ο απερχόμενος δήμαρχος δήλωσε εν συνεχεία ότι εφόσον επανεκλέγονταν είχε βρει τον τρόπο πως να καλυφθούν τα οφειλόμενα προς τους συμβασιούχους. Ειδικότερα τόνισε ότι "άμεσα θα ξεμπλοκάρει το δάνειο του 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχε ζητήσει η ΔΕΚΟΜΕΤ και το οποίο δεν εδόθη, μετά την απόφαση να μην δοθούν δάνεια μέχρι να αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές. Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η ενεργοποίηση της διαδικασίας προώθησης του δανείου της ΔΕΚΟΜΕΤ με το οποίο πληρώνονται 5 μήνες σε όλους τους συμβασιούχους." Παράλληλα ο κ. Ταμήλος μίλησε και για το ποσό, από τα παρακρατηθέντα που θα μπει στο ταμείο του Δήμου, μέχρι τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο φθάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. "Άρα μπορεί άνετα, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να εξοφλήσει τους συμβασιούχους, των οποίων οι οφειλές είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά.



Οφειλές προς το ΙΚΑ

Σε ότι αφορά στο ΙΚΑ, στο οποίο χρωστά μόνο η ΔΕΚΟΜΕΤ, τονίζει ο κ. Ταμήλος, ήδη αναγγέλθηκε από τον κ. Σπυρόπουλο νέος τρόπος ρύθμισης από την 1η του έτους με πολύμηνες δόσεις. "Είναι 3 εκατομμύρια ευρώ, θα μπουν σε 60 δόσεις και έτσι τακτοποιείται το θέμα. Όπως κάναμε και εμείς, όταν αναλάβαμε μετά τον κ. Σπαθή και πληρώσαμε. Για τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σε πολύμηνες δόσεις και μάλιστα χωρίς προσαυξήσεις. Άρα ρυθμίζεται και το ΙΚΑ".



Για τους προμηθευτές και εργολάβους

Αναφορικά με τα χρέη προς προμηθευτές και εργολάβους ανέφερε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες εργολάβων, αυτοί που έχουν χρήματα να λάβουν από το Θησέα και θα τα πάρουν από το κράτος αρχές του έτους, από Κοινοτικά Πλαίσια και θα τα δώσει η Περιφέρεια, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κλπ. "Αυτό σημαίνει ότι οι πιο πολλές οφειλές στους εργολάβους είναι από έργα που χρηματοδοτεί το κράτος. Με δημοτικούς πόρους είναι λίγα τα χρήματα που χρωστάμε". Οι οφειλές προς εργολάβους είναι 3,5 εκατομμύρια περίπου, εκ των οποίων οι μισές οφείλονται από το κράτος και το 1-1,5 εκατομμύριο που είναι οι οφειλές από δημοτικούς πόρους, όταν θα έρθουν τα χρήματα από τις δυο δόσεις του ΣΑΤΑ στις αρχές του έτους, θα πληρωθούν κι αυτά.



"Θα τακτοποιούσαμε μέχρι τέλος Απριλίου τις οφειλές"

Επιπλέον ο κ. Ταμήλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εφόσον ο συνδυασμός του επανεκλέγονταν θα ήταν δυνατό μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι οφειλές "χωρίς κανένα πανικό και χωρίς να καταλάβει στα Τρίκαλα κανείς τίποτε, και χωρίς καμιά αναταραχή. Είναι εύκολο να έχουν ομαλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Απρίλη τα πράγματα και χωρίς να πάρουμε δάνεια για να τακτοποιήσουμε χρέη, πλην του 1 εκατομμυρίου της ΔΕΚΟΜΕΤ" τόνισε χαρακτηριστικά.



"Γκρίζο τοπίο"

Με την όλη αλλαγή του κλίματος, σημειώνει ο κ. Ταμήλος, "που προσπαθεί ο κ. Λάππας να διαμορφώσει στο δήμο μας, δημιουργείται ένα γκρίζο τοπίο για το δήμο, το οποίο προδικάζει την εγκατάλειψη των πολιτικών που εφαρμόσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια προς όφελος των πολιτών, αλλά και μείωση της συνολικής προσφοράς του δήμου προς τους πολίτες". Επιπλέον προέβλεψε επιδείνωση της κατάστασης, "την επόμενη περίοδο στο δήμο μας, γιατί θα έχουμε μια δημοτική αρχή που θα είναι πολύ σκληρή. Αν ο Παπανδρέου είναι μια φορά, ο Λάππας θα είναι πολύ σκληρότερος". Ο απερχόμενος δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι η τακτική του νέου δημάρχου επιδεινώνει την κρίση μέσα στην Τρικαλινή κοινωνία καθώς απολύει κόσμο και παράλληλα αυξάνει την ανεργία και μεταφέρει τη δυστυχία
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ