επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

''Πετάνε'' τα spreads των ελληνικών ομολόγων - Ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο

Την αποβολή Ελλάδας και Πορτογαλίας από το ευρώ θέλει ο Σλοβάκος υπουργός οικονομικών
 Αυστηρή απάντηση Μπαρόζο που ουσιαστικά συνέστησε στον Σλοβάκο να ...σωπάσει !
 Στο - 2,81 % το χρηματιστήριο στις 17.04
Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου έφτασε στις 17.02 στις 959,5 μονάδες βάσης και στην Ιρλανδία επέστρεψε και πάλι στα υψηλά επίπεδα που είχε κατά τη
διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Η πρώτη συνέπεια ήταν η ''βουτιά'' του χρηματιστηριακού δείκτη τον οποίο παρασύρουν σε νέα χαμηλά οι τράπεζες και ο κλάδος της υγείας.



Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος μιλώντας σε εφημερίδα της Τσεχίας δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μοιράζονταν το ευρώ.

''Οι οικονομίες των δύο συγκεκριμένων κρατών και ορισμένων ακόμη νοτιοευρωπαϊκών κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά προετοιμασμένες για να χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα'''

δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίκλος στην εφημερίδα Hospodarske Noviny της Πράγας.



Απάντηση στον Μίκλος, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας στην εφημερίδα De Morgen του Βελγίου όπου επισήμανε ότι η κακοφωνία των μηνυμάτων απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης την κρίση χρέους.

''Είναι όντως πρόβλημα το γεγονός ότι ακούμε τόσο πολλές απόψεις κατά τη διάρκεια της κρίσης... Απευθύνω έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες να είναι πιο σιωπηλοί... Αφήστε τα σχόλια για τους σχολιαστές και αντιληφθείτε ότι οι χρηματογορές ακούν...''', σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.



Για τον 10ετή τίτλο της Πορτογαλίας, η απόδοση έφθασε το 6,84% στις 24 Δεκεμβρίου, από 6,68% στις 17 Δεκεμβρίου ενώ στην Ισπανία υπήρξε μεν μία πολύ μικρή μείωση της απόδοσης στο 5,52% από το 5,56%, αλλά και στο επίπεδο αυτό το κόστος χρηματοδότησης του ισπανικού κράτους θεωρείται πολύ υψηλό.



Ακόμη και η Γερμανία, στην οποία το φθινόπωρο η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 2,30%, παρουσιάζει μία σημαντική άνοδο το τελευταίο δίμηνο.

Στις 17 Δεκεμβρίου η απόδοση έφθασε στο 3,03% για να υποχωρήσει στο 2,98% στις 24 Δεκεμβρίου και σήμερα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,04% σε 3,02%.



Τι προηγήθηκε όμως και αποτέλεσε το καύσιμο ανόδου στα επιτόκια δανεισμού ;



Η απάντηση σύμφωνα με αναλυτές βρίσκεται στο μπαράζ ενορχηστρωμένων υποβαθμίσεων και απειλών από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody's που θέλουν να επιβάλλουν την παρουσία τους και κυρίως να κατοχυρώσουν το μέλλον τους που φαίνεται ''χλωμό'' από το καλοκαίρι και μετά, εξαιτίας των αλλαγών στη νομοθεσία που τους διέπει αλλά και στους ελέγχους στους οποίους θα υποβάλλονται από την Ε.Ε.



Την ίδια ώρα την Πορτογαλία στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine.



''Δεν θα με εξέπληττε αν η Πορτογαλία στο άμεσο μέλλον ζητούσε βοήθεια, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία'' δήλωσε ο Mayer.



Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης της Λισαβόνας να «κινηθεί γρήγορα» κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ.



Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, ο Mayer σχολιάζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη τους είναι πολύ καλύτερα και ότι δεν θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για την αναχρηματοδότηση των χρεών τους.Newslt