επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων

Eρευνα.Πλήθος πιστών από κάθε σημείο του Νομού μας συνέρρευσε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων τόσο κατά την ακολουθία του Μέγα Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής, όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χθες Δευτέρα. Να σημειώσουμε πως τόσο στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε
 ο Μητροπολίτης «Σταγών και Μετεώρων» κ.κ. Σεραφείμ.
Το καθολικό της Μονής στάθηκε υπερβολικά μικρό για να χωρέσει τον κόσμο ο οποίος αναγκαστικά παρακολούθησε την ακολουθία του εσπερινού από τον αύλειο χώρο.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική παρά το τσουχτερό κρύο που υπήρχε με τον κόσμο να σιγοψάλλει το «Φως Ιλαρόν, αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ…».

Στο εκκλησίασμα και στις δύο ακολουθίες μίλησαν τόσο ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Γεώργιος Στέφας, όσο και ο κ.κ. Σεραφείμ οι οποίοι εκτός των άλλων σκιαγράφησαν την προσωπικότητα και το μεγαλείο του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο οποίος, ως γνωστόν μαρτύρησε για την πίστη του δια διαθοβολισμού.

Ιδιαίτερα ο κ. Σεραφείμ τόνισε το νόημα που έχει για κάθε χριστιανό η γέννηση του Θεανθρώπου που είναι, όπως υπογράμμισε, η «σάρκωση του Θείου Λόγου».

«…Η ενανθρώπιση του Χριστού είναι «μέγα μυστήριο» και ως τέτοιο πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και να το προσεγγίζουμε, γιατί όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την γέννηση του Χριστού, έγιναν με θαυμαστό τρόπο, που ξεπερνά το νου του ανθρώπου και υπογραμμίζουν πως εάν η ενανθρώπιση ήταν καταληπτή δεν θα ήταν θεία…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως στο αρχονταρίκι της Μονής η δραστήρια γυναικεία αδελφότητα προεξάρχουσας της ηγουμένης Αγάθης, προσέφερε σ’ όλους πλούσια και κυρίως θερμή φιλοξενία.

Από την πλευρά μας να τονίσουμε ότι η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων δια της αδελφότητάς της επιτελεί πολύπλευρο έργο σε πνευματικό, κοινωνικό και κτητορικό επίπεδο.

Χάρην της προσωπικής δουλειάς και κόστους της μονής αναπαλαιώθηκαν σχεδόν όλα τα μετόχια που διατηρεί το μοναστήρι, εκτός αυτού διασώζονται έτσι από την καταστροφή σπάνια στοιχεία της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ιστορίας και μεγαλοπρέπειας.

Μόνο γι’ αυτό το έργο, που αποτελεί έργο πνοής, χρειάζεται να τονισθεί η προσπάθεια και να αναγνωρισθεί η σημαντική αυτή προσφορά έναντι της ιστορίας, της πίστης και του τόπου μας.