επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Στο 23% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

 Με το εντυπωσιακό ποσοστό απορρόφησης 23%, κλείνει το 2010 για το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το Πρόγραμμα παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν κατά την έναρξή του κατάφερε μέσα στην τελευταία χρονιά να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Η καλύτερη ιεράρχηση των αναγκών της Περιφέρειας και ο ορθότερος αναπτυξιακός σχεδιασμός οδήγησαν στην
 απογείωσή του με αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας να αναδειχτεί καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ του συνόλου των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. Προγραμμάτων της χώρας.
Στις εξαιρετικές επιδόσεις του Προγράμματος της Θεσσαλίας έχουν εξάλλου αναφερθεί επανειλημμένα τόσο τα αρμόδια για την παρακολούθησή του, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και οι εκπρόσωποι των Υπουργείων με τα οποία συνεργάζεται στενά η Περιφέρεις Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στο κλείσιμο της χρονιάς:
-Οι εντάξεις έργων ανέρχονται σε 438,8 εκατομμύρια ευρώ, (ποσοστό 83%)
-Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 235,3 εκατομμύρια ευρώ, (ποσοστό 44%) και
-Οι δαπάνες ανέρχονται σε 121,2 εκατομμύρια ευρώ που μεταφράζεται σε ποσοστό απορροφητικότητας 23 %, από τα υψηλότερα ποσοστά του ΕΣΠΑ πανελλαδικά.

Αναλυτικότερα μέσα στο 2010, εντάχθηκαν 76 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 225,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον δημοσιεύτηκαν 16 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων, για έργα και δράσεις προϋπολογισμού 145,9 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα σε ισχύ βρίσκονται 6 Προσκλήσεις προϋπολογισμού 49,7 εκατομμυρίων ευρώ.



Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ( συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη) ανέρχεται σε 529 εκατομμύρια ευρώ και οι εκχωρήσεις προς τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους λοιπούς φορείς ( ΔΙΣΑ, Τράπεζες) ανέρχονται σε 502 εκατομμύρια ευρώ.



Με τις παραπάνω επιδόσεις η Περιφέρεια Θεσσαλίας όχι μόνο ξεπερνά κατά πολύ τον εθνικό στόχο για μέσο όρο απορρόφησης της τάξης του 15% αλλά παράλληλα ξεπερνά και τους πιο φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει η ίδια και έκαναν λόγο για επίτευξη απορροφητικότητας της τάξης του 20% τον Δεκέμβριο του 2010 .

Την πλήρη ικανοποίηση της για το έργο που παρήχθη το τελευταίο χρόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέφρασε η Γ.Γ. της Περιφέρειας Καλλιόπη Γερακούδη, επισημαίνοντας ότι η ομαλή και με τον ίδιο ταχύ ρυθμό συνέχιση της πορείας του Προγράμματος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα. «Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, το ΕΣΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο και ίσως το μοναδικό όχημα ανάπτυξης και προόδου για την περιφέρεια» πρόσθεσε η κ. Γερακούδη.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2011 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, λόγω των υψηλών απαιτήσεων του Προγράμματος καθώς και άλλων αντικειμενικών δυσκολιών, όπως η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάδοχοι των έργων, οι δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι διοικητικές αλλαγές λόγω του «Καλλικράτη». Η επιτάχυνση των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων και η καλή μεταξύ τους συνεργασία υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, θα είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαβεβαιώνει η κ. Γερακούδη είναι ήδη από φέτος σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένη ώστε να επιτύχει τους στόχους της και την επόμενη, δύσκολη χρονιά του 2011. Η Περιφέρεια εκτιμά ότι μπορεί να συνεισφέρει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με δαπάνες περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση, θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο της, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε το τελευταίο διάστημα ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών της Θεσσαλίας και να φέρουμε άνεμο αισιοδοξίας, δημιουργίας και προόδου απ άκρη σε άκρη της Περιφέρειας.