επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τον ΟΣΕ

Όχι στις υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.Οι τεράστιες αυξήσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα εισιτήρια του ΟΣΕ μετατρέπουν και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα. Αυτές οι αυξήσεις φωτιά σε συνδυασμό με την κατάργηση δρομολογίων, το κλείσιμο
 δικτύων, τη μείωση των θέσεων εργασίας με υποχρεωτικές μετατάξεις-απολύσεις, τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και της εκποίησης της περιουσίας του.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την εγκληματική πολιτική που με συνέπεια έως τώρα ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την παράδοση του σιδηρόδρομου σε μονοπωλιακούς ομίλους. Και σ' αυτό έχει την σύμφωνη γνώμη, παρά τις φραστικές «κορώνες» και της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ, αλλά δυστυχώς και των πλειοψηφιών των Δ.Σ του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου, που αποδέχονται την απελευθέρωση των αγορών και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Τα ελλείμματα του ΟΣΕ που επικαλείται η κυβέρνηση, για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του, δεν είναι δημιούργημα των εργαζόμενων στον ΟΣΕ, ούτε γενικότερα του ελληνικού λαού, αλλά των πολιτικών που άσκησαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού, και ταυτόχρονα να απαξιώσουν τον ΟΣΕ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή του.



Αυτές οι κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν τον ΟΣΕ για να κερδοσκοπήσουν διάφοροι μεγαλοεργολάβοι για μελέτες εκατομμυρίων ευρώ, που δεν εξασφαλίστηκαν πόροι για την κατασκευή τους (π.χ σιδηροδρομική Εγνατία) και για έργα κόστους πάνω από 7 δις. ευρώ που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί (π.χ γραμμή κεντρικού άξονα).



Ανάγκαζαν τον ΟΣΕ να δανείζεται για λογαριασμό του κράτους και φυσικά τα χρέη έμειναν στον ΟΣΕ. Ξόδεψαν τεράστια ποσά σε προγραμματικές συμφωνίες αγοράς τροχαίου υλικού, μέρος του οποίου δεν παραλήφθηκε ποτέ και άλλο σαπίζει στις αποθήκες.



Επομένως δεν αποδεχόμαστε να πληρώσει ο λαός και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με το ξεπούλημά του στους επιχειρηματίες, για τα όποια ελλείμματα έχει. Να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν και συνεχίζουν να τα δημιουργούν.



Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να παλέψουν μαζί για:

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Να μη γίνει καμία αύξηση στα εισιτήρια και καμία περικοπή δρομολογίων.

Να μην γίνουν απολύσεις και αλλαγές εργασιακών σχέσεων. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Το ΚΚΕ παλεύει για έναν αποκλειστικά δημόσιο Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.



Ο σιδηρόδρομος, μπορεί να γίνει το βασικό μέσο μεταφοράς των λαϊκών στρωμάτων και της σύνδεσης των διαφόρων περιοχών της χώρας, μέσα από ένα πυκνό, φθηνό και αξιόπιστο δίκτυο. Μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, της ισόμετρης ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας μας, στην ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής σιδηροδρομικών συρμών, τροχαίου υλικού και νέων τεχνολογιών, ώστε η χώρα μας να μειώσει την εξάρτησή της από άλλες χώρες.



Είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ένας τέτοιος σιδηρόδρομος που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, όχι όμως στα πλαίσια της σημερινής ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων, αλλά στα πλαίσια μιας άλλης ανάπτυξης υπέρ του λαού, μιας λαϊκής οικονομίας, όπου το σύνολο των υποδομών, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, θα κοινωνικοποιηθούν, θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό-λαϊκό έλεγχο.



Γι' αυτήν την προοπτική, που είναι άμεση και ρεαλιστική ανάγκη, το ΚΚΕ, αγωνίζεται και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν μαζί του.