Cosmo.Επισημαίνοντας πως το 2010 αποτέλεσε τη χρονιά του ευρώ με την αρνητική έννοια, σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild γίνεται λόγος για χρεοκοπία της Ελλάδας. "Ήταν η χρονιά του ευρώ. Δυστυχώς, όχι για καλό. Χρεοκοπία των Ελλήνων, δισεκατομμύρια βοήθειας, ασπίδα διάσωσης. Mέχρι την καρδιά της Ευρώπης χτύπησε η
νομισματική κρίση.
Για να την ελέγξουν, οι κυβερνήσεις ξεπέρασαν τη μια μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές. Αλλά ακόμα δεν έχουν βρει κάποιο φάρμακο, που θα θεραπεύσει σε βάθος και θα φέρει την ηρεμία", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο YouGov, από 20 έως 22 Δεκεμβρίου, περίπου ένας στους δύο Γερμανούς (49%) επιθυμεί επιστροφή του μάρκου, ενώ το 77% των πολιτών δεν αισθάνεται ωφελημένο από το ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι ένα κόμμα κατά του ευρώ θα μπορούσε να μπει στο κοινοβούλιο με ευκολία.
"Η δραματική κρίση του ευρώ προκάλεσε προφανώς στο λαό ανησυχία και φόβο. Και οι πολιτικοί δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τα πλεονεκτήματα του ευρώ, ειδικά για μας τους Γερμανούς. Το 77% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται ωφελημένοι από το ευρώ", αναφέρει το δημοσίευμα.
Η τάση αυτή που παρατηρείται στους Γερμανούς χαρακτηρίζεται ως τρέλα, καθώς, όπως σημειώνεται, οι γερμανικές εταιρείες και οι γερμανικές δουλειές τα κατάφεραν άριστα μέσα στην κρίση επειδή το ευρώ κάνει τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι Γερμανοί διατήρησαν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης την ηρεμία και αισιοδοξία τους. "Μεγαλύτερη πολιτική αξία έχει τώρα η βαθιά δυσπιστία τους για το ευρώ. Η πίστη στο νόμισμά σου αποτελεί το ήμισυ της αξίας του. Αυτή η πίστη εκλείπει. Για το ευρώ, το 2011 θα είναι έτος αποφάσεων", καταλήγει το δημοσίευμα.