επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Σφοδρή αντιπαράθεση στο δ.σ. για τους συμβασιούχους

Ερευνα.Χρήστος Λάππας προς Μιχάλη Ταμήλο: «Αν κάνω αναφορά στην εισαγγελία που τους έχεις απλήρωτους θα πας φυλακή…» - Μιχάλης Ταμήλος: «Ως δήμαρχος πρέπει να προσέχεις τι λες..»
Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ αποχωρήσασας και εκλεγμένης δημοτικής αρχής εξελίχθηκε η χθεσινή εκτός ημερησίας συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τους συμβασιούχους του
δήμου Τρικκαίων.

Παρόντων των συμβασιούχων που κατέκλεισαν την αίθουσα, οι λιγοστοί δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αντιπαρατέθηκαν για τους συμβασιούχους οι οποίοι λόγω της λήξης των συμβάσεών τους, οδηγούνται στην ανεργία.

Την ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος έθεσαν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι. Ο κ. Γιώργος Σιδέρης αναρωτήθηκε: «Είμαι 5 χρόνια στο δήμο και σήμερα με κοινοποιήσατε την απόλυση. Είμαι τρίτεκνος πατέρας και με να αναγκάζουν να πάω στο σπίτι, άραγε τι θα πω στα παιδιά μου;».

Στο ίδιο φορτισμένο κλίμα ήταν και οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται για αρκετά χρόνια στο δήμο (ορισμένοι πάνω από 10) και πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας λόγω της λήξης των συμβάσεων. Οι ίδιοι ζήτησαν να ανανεωθούν, έστω για ένα δίμηνο, οι συμβάσεις τους, προκειμένου να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους. Επέμειναν ότι πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μην υπάρξει επιλεκτική μεταχείριση υπαλλήλων και υπηρεσιών από τη νέα δημοτική αρχή. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους κ. Δημήτρης Παδιός θέλουν την ανανέωση για να παραμείνουν στις εργασίες τους, μέχρι να υπάρξουν δικαστικές εξελίξεις.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων, κυρίως προς το τέλος της συνεδρίασης, έβαλε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της καταβολής ενός τουλάχιστον μισθού μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (σ.σ. σήμερα) προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικά τους έξοδα.

Χρήστος Λάππας: «Αν κάνω αναφορά θα πας φυλακή…»

Όλα αυτά τα ζητήματα προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ απερχόμενης και εκλεγμένης δημοτικής αρχής. Οι κατηγορίες που αντηλλάγησαν ήταν σοβαρές με τον κ. Χρήστο Λάππα να κατηγορεί τον κ. Ταμήλο για το άνοιγμα τον 50 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου και να δηλώνει πως «αν ήθελε η δημοτική αρχή να τους ανανεώσει τις συμβάσεις γιατί δεν το έκανε τον περασμένο Αύγουστο».

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και γι’ αυτή την πραγματικότητα δεν έχει καμία ευθύνη». Πάντως, τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη του συνδυασμού του, από τις τοποθετήσεις τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα ενεργήσουν με βάση την εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ντόλιου που επιτρέπει τις ανανεώσεις στην καθαριότητα.

Την απόφασή τους, όμως, θα την ανακοινώσουν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου.

Ακολούθως, απευθυνόμενος στον κ. Ταμήλο δήλωσε: «Θα έπρεπε να είστε φυλακή γιατί χρωστάτε 15 μήνες στους εργαζομένους. Θέλετε να κάνω αναφορά αύριο το πρωί για το δώρο των Χριστουγέννων που έχετε απλήρωτο και να πάτε φυλακή ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΤ;».

Η απάντηση του κ. Ταμήλου

Ο κ. Ταμήλος συνέστησε στον κ. Λάππα να διατηρήσει τη ψυχραιμία του, τονίζοντας ότι «ο δήμαρχος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σ’ αυτά που λέει». Κατηγόρησε την εκλεγμένη δημοτική αρχή ότι αυτή πυροδότησε το κλίμα με την πρόκληση στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να πάρουν απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων εδώ και τώρα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος διέψευσε τα στοιχεία που δόθηκαν από τον κ. Λάππα για τον αριθμό των συμβασιούχων τονίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών είναι μερικής απασχόλησης και stage που πληρώνονται από προγράμματα και οι συμβάσεις των οποίων θα λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τελικώς, ανέφερε ότι αυτοί που φεύγουν λόγω λήξης συμβάσεων είναι 168 της ΔΕΚΟΜΕΤ και 15 της ΔΕΚΑ. Ο κ. Ταμήλος απέδωσε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές που επιδεινώθηκε, όπως είπε τον τελευταίο χρόνο, στις περικοπές κονδυλίων από την κυβέρνηση που για τον δήμο Τρικκαίων το περασμένο έτος ανήλθαν στα 9 εκ ευρώ. Έκανε μάλιστα και λόγο για πόλεμο που δέχθηκε ο ίδιος από τον κ. Ραγκούση προκειμένου να χάσει τις εκλογές.

Ο απερχόμενος δήμαρχος τάχθηκε με την πρόταση των συμβασιούχων ζητώντας από τη νέα δημοτική αρχή να τους ανανεώσει τις συμβάσεις για ένα δίμηνο ή τετράμηνο, ανάλογα με την ειδικότητα προκειμένου να λειτουργήσει και ο νέος δήμος.