Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προχώρησε στην ανακοίνωση ότι θα χρησιμοποιήσει το νέο "όπλο" που δίδεται στους Ευρωπαίους πολίτες - το δημοψήφισμα- προκειμένου να ζητήσει ορισμένες μεταβολές στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η απόφαση που πάρθηκε όμως την Τρίτη, θέτει επακριβείς όρους για τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να εξουδετερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για το λόγο αυτό, ακολουθεί το επίσημο κείμενο που εξέδωσε η Επιτροπή μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της ικανοποίηση για τη συμφωνία σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών (ΠΕΠ), η οποία θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους πολίτες να προτείνουν άμεσα νέα νομοθεσία της ΕΕ. Η ΠΕΠ, μια καινοτομία που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιτρέψει σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις σε τομείς της αρμοδιότητάς της.
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας πολιτών, μια επιτροπή πολιτών αποτελούμενη από τουλάχιστον επτά πολίτες κατοίκους επτά τουλάχιστον διαφορετικών κρατών μελών, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συγκεντρώσουν υπογραφές, ενώ η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να εξετάσει μια πρωτοβουλία και να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ενεργήσει.
Κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου, η νομοθεσία της πρωτοβουλίας ευρωπαίων πολιτών θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόνο ένα έτος μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες πρωτοβουλίες μπορούν να εξεταστούν στις αρχές του 2012.parapolitika