επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα πρώτη στη φτώχεια στην ΕΕ

Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αρχικών 15 κρατών - μελών έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημιακών Χρ. Παπαθεοδώρου και Ι. Δαφέρμου που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Το 2008 την πρωτιά στα ποσοστά της φτώχειας είχε η Πελοπόννησος και ακολουθούσε η Θεσσαλία
.Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους, με βάση τα στοιχεία της μελέτης με θέμα «φτώχεια και εργασία, στη χώρα μας η μακροχρόνια φτώχεια –όσοι παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα- βρίσκεται στο 14%, ενώ το 28,1% των Ελλήνων παρουσιάζουν «υλική αποστέρηση», δηλαδή αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες διασφάλισης ελάχιστου βιοτικού επιπέδου.


Οι συνταξιούχοι (25,9%), οι αυτοαπασχολούμενοι (21%) και οι μισθωτοί του αγροτικού τομέα (18,7%) αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με την υψηλότερη φτώχεια. Υψηλό κίνδυνο να καταστούν φτωχά έχουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, ωστόσο η εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο.



Μάλιστα, όσον αφορά στους εργαζόμενους, όσοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρουσιάζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (16% έναντι 5,1%). Επίσης, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης έχουν διπλάσιο κίνδυνο φτώχειας σε σχέση με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (26% έναντι 13,5%). Σημειώνεται επίσης ότι οι πλήρως απασχολούμενοι στην Ελλάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν φτωχοί απ' ό,τι οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



«Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στην αγορά εργασίας, εκτός από την αύξηση της ανεργίας, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εργαζομένων, αυξάνοντας την ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος και το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», δήλωσε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στάβη Σαλουφάκου, αναφερόμενη στα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με το «Έθνος».



Σημειώνεται πως στην περιφέρεια το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας παρουσιάζει ο αγροτικός κλάδος και το χαμηλότερο ο χώρος της εκπαίδευσης. Αντιθέτως, στην Αττική υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο και χαμηλότερο στις επικοινωνίες.



Όλο και περισσότεροι προσφεύγουν στον Ερυθρό Σταυρό



Περισσότερα άτομα -κατά 50% σε σχέση με πέρυσι- κατέφυγαν φέτος στις κοινωνικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σχεδόν διπλάσιος ήταν μέσα στο 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που έλαβαν βοήθεια, οι οποίοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους άπορους μετανάστες. Πρόκειται κυρίως για ανέργους άνω των 45 ετών, ηλικιωμένους αλλά και οικογένειες που εγκαταλείφθηκαν από τον πατέρα λόγω οικονομικών δυσκολιών. tvxs