επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Άλμα προόδου για το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Η ισχυρή δυναμική του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, ως του πιο επιτυχημένου προγράμματος σε επίπεδο απορρόφησης μεταξύ του συνόλου των Περιφερειών της χώρας, διαπιστώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης εργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αρμόδιο για την παρακολούθηση του ΕΣΠΑ στη χωρική ενότητα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου κ. Αργ. Πισιώτη, εκπροσώπων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πισιώτη, στόχος της συνάντησης, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα έργα και οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Θεσσαλίας, ήταν η καλύτερη προετοιμασία της Ετήσιας Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα.

Η Θεσσαλία πάντως, διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα δεδομένου ότι έχει ήδη επιτύχει όλους τους στόχους της για το 2010, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ποσοστό-στόχο που έχει θέσει το Υπουργείο σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία προόδου της 2/11/2010, οι εντάξεις ανέρχονται σε 345 εκατ. ευρώ, οι συμβάσεις σε 205 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες σε 104 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 20 %. Με βάση τις επιδόσεις αυτές, το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας είναι σήμερα πρώτο σε απορρόφηση μεταξύ όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Πάντως η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλείται να πραγματοποιήσει μέσα στο 2011 δαπάνες ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην παραγωγή δαπανών από αμιγώς δημόσια έργα. «Οι υψηλοί στόχοι που κάλυψε φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελούν παρακαταθήκη για την επίτευξη των στόχων της και την επόμενη χρονιά» δήλωσε ο κ. Χρήστου. Ερευνα