επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ανοιχτό το δίλημμα εκλογές ή ανασχηματισμός...

Όταν σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μετά από σχετική ερώτηση, διαψεύδει τα σενάρια του ανασχηματισμού ωστόσο αφήνει… ανοιχτή τη χαραμάδα όταν λέει πως τα περιθώρια βελτίωσης του κυβερνητικού σχήματος είναι πολλά, τότε από τη Δευτέρα όλα είναι πιθανά. Ακόμα και οι εκλογές αφού τα όσα αποφασίστηκαν με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν ως χώρα το 2013 σε ένα νέο μνημόνιο με σκληρούς όρους, εφόσον δεν πείσουμε τις
αγορές, κάτι που βεβαίως γνωρίζουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Και το ερώτημα "πόσο θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση;", παραμένει αναπάντητο...




Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να θέσει το χρονοδιάγραμμα των δράσεων αυτής της κυβέρνησης που όπως έχει δείξει τους τελευταίους μήνες παραπαίει με ευθύνη συγκεκριμένων υπουργών που σκέπτονται το πολιτικό κόστος και αντιδρούν και σήμερα στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να φέρει ο πρωθυπουργός και επιτάσσει η τρόικα. Η σκέψη για ανασχηματισμό και με σχήμα το οποίο θα τραβήξει κουπί μέχρι το 2013 παραμένει, κάτι που άλλωστε και όπως προαναφέρθηκε, άφησε να εννοηθεί ο Γιώργος Πεταλωτής όταν είπε τα εξής: «Είναι παράταιρο τη στιγμή που η χώρα μας δίνει μια μεγάλη μάχη με θετική έκβαση, να ασχολούμαστε με σενάρια για ανασχηματισμό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι: «τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά σε μια κυβέρνηση που δουλεύει…».

Στην κυβέρνηση εξάλλου περιμένουν με αγωνία τι ακριβώς θα συμβεί την Δευτέρα με τις αγορές, μετά τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής καθώς είναι άγνωστο αν τα 500 δισ.ευρώ που φέρεται ότι μπορεί η Ε.Ε. να διαθέσει για τη διάσωση των χωρών που έχουν πρόβλημα, θα φτάνουν όταν στο παιχνίδι μπει η Πορτογαλία και η Ισπανία.



Εξάλλου, με δεδομένο πως το 2013 θα έρθει το νέο μνημόνιο, είναι σίγουρο πως οι αντιδράσεις θα είναι αρνητικές απέναντί μας, φουντώνοντας έτσι τις φήμες για εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2011, με το Φθινόπωρο να είναι κοντά.



Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα καταφεύγουν στο Μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως η κατάσταση και στην χώρα μας μπορεί να αλλάξει όταν θα κληθεί η Βουλή να επικυρώσει την συμφωνία για τις αλλαγές που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και που προβλέπονται βεβαίως νέα μέτρα. Σημειώνεται, πάντως, ότι στην ΕΕ αλλά και στις αγορές επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Φινλανδία, εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 17 Απριλίου, ενώ στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να δώσει μία δύσκολη και μάλλον χαμένη εκλογική μάχη στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης την ερχόμενη Κυριακή.

Πηγή:Voria