επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τον Αντώνη Σαμαρά εκπροσώπησε ο Νίκος Λέγκας στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Σαρακατσαναίων

Άρχισαν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων στο οποίο παραβρέθηκε εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Τρικάλων Νίκος Λέγκας.
Παρουσία των θρησκευτικών και πολιτικών αρχών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Λέγκας στο χαιρετισμό του τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας μεταφέρω το χαιρετισμό και την αγάπη του Προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά. Ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να σας ευχαριστήσουμε για τα όσα προσφέρατε αιώνες τώρα στον Ελληνισμό, με το γνώριμο πάθος σας, και τη δύναμη της ψυχής σας. Πάθος που μετουσιώθηκε σε θυσίες για τον Ελληνισμό, σε προσφορά για την πατρίδα. Δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για να
νικήσει τις αντιξοότητες κρατώντας παράλληλα τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα, τους λεβέντικους χορούς, μα πάνω από όλα το μεγαλείο της ψυχής σας. Για αυτό και το 22ο Συνέδριό σας, έχει την ιδιαίτερη αξία του αφού καλείται να πιστοποιήσει ότι αντιμετωπίζει τη διατήρηση και την ενίσχυση των παραδόσεών σας με ένα δυναμικό και σύγχρονο τρόπο. Όχι ως ένα μουσειακό στοιχείο, αλλά ως ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας».



Στη συνέχεια ο κ. Λέγκας αναφέρθηκε στους δεσμούς των Σαρακατσαναίων με το Νομό Τρικάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστούμε που εδώ και χρόνια επιλέγετε σταθερά μια περιοχή του Νομού Τρικάλων, την Πίνδο και τα Περτουλιώτικα λιβάδια για τα ανταμώματά σας. Αυτούς τους ελεύθερους μεγάλους χώρους που έχουν ταυτιστεί με την ιστορία αλλά και τις παραδόσεις σας. Αλλά και με την αγάπη σας στη φύση η οποία απετέλεσε το αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας σας μέσα στο χρόνο. Τολμώ λοιπόν να πω ότι ο ωραίος αυτός χώρος που πραγματοποιείται το συνέδριό σας φαντάζει σήμερα περιοριστικός. Αναμφίβολα όμως είναι μια πολύ καλή εστία για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου αλλά και για τη συζήτηση του συνόλου των προβλημάτων που σας απασχολούν. Που μας απασχολούν. Με άμεση συνάφεια, με σεβασμό στο παρελθόν, με όραμα στο μέλλον».

Κλείνοντας ο κ. Λέγκας και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εκατοντάδων Συλλόγων Σαρακατσαναίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέφερε τα εξής: «Δικαιούστε να ακολουθήσετε τα βήματα στον λεβέντικο χορό που ενώνει ιστορικά τους Σαρακατσαναίους. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να παίρνουμε δύναμη απ’ την ψυχή σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία»,