επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε απόλυτο ποσοστό 100% κατέγραψε το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία ο σεισμολογικός σταθμός «Θεσσαλία» στον Κλοκωτό

Σε απόλυτο ποσοστό 100% κατέγραψε το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία ο σεισμολογικός σταθμός «Θεσσαλία» στον Κλοκωτό, όπως αναφέρει σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο τρικαλινός επιστήμονας, γεωλόγος-σεισμολόγος, μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΠ κ. Θανάσης Γκανάς.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξηγεί, ήταν τόσο μεγάλο το πλάτος του κύματος που για πρώτη φορά «τυφλώθηκε» το όργανο, δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπέρασε την ικανότητα του οργάνου να καταγράφει. Η απόσταση από το επίκεντρο, όπως αναφέρεται στη φωτογραφία είναι στα 9.540 χιλιόμετρα. Ο σεισμός αυτός πυροδότησε τσουνάμι, το οποίο σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και μια πυρηνική κρίση με αβέβαιη έκβαση.


Όμως ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, 9 σύμφωνα με νεότερη αξιολόγηση του μεγέθους του, δεν είχε συνέπειες μόνο για την Ιαπωνία... Κατά το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο σεισμός μετακίνησε την ακτογραμμή της Ιαπωνίας, αλλά και τον άξονα της Γης- κατά 16,5 εκατοστά.

Οι μαγνητικές μετρήσεις που πραγματοποιούνται στον Κλοκωτό καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Η δειγματοληψία του οργάνου είναι ένα δείγμα ανά δευτερόλεπτο και η μονάδα μέτρησης του γεωμαγνητικού πεδίου είναι το νανο-Tesla (nT) (προς τιμή του διάσημου εφευρέτη και μηχανικού Nikola Tesla).

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως με επιταχυνσιογράφο εφοδιάσθηκε ο σεισμολογικός σταθμός «Θεσσαλία», όπως δηλώνει, ο Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, δημιουργώντας νέα σεισμολογικά δεδομένα, υψηλής ποιότητας.

Ειδικότερα, ο σεισμολογικός σταθμός «Θεσσαλία» είναι ο πλέον σύγχρονος του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βρίσκεται στο χωριό Κλοκωτός του Νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 107 μέτρων και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006. Ο σταθμός έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο σεισμογράφο στην Ελλάδα και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) και από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.

Ο σταθμός πληροί όλες τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία πρότυπου σεισμολογικού σταθμού με το σεισμόμετρο να λειτουργεί σε επαφή με το υγιές πέτρωμα ενώ τα καταγραφικά συστήματα να λειτουργούν σε παρακείμενο οικίσκο. Επίσης στον σταθμό λειτουργεί και επιταχυνσιογράφος για την καταγραφή της ισχυρής εδαφικής κίνησης.

Επίσης τέθηκε σε λειτουργία και ο πρότυπος γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού «Θεσσαλία». Ο σταθμός αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό της εταιρίας Leica και αποτελεί συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Δρ. Αθανάσιο Γκανά και του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ρώμης.

Η κατασκευή του βάθρου και η τοποθέτηση της κεραίας λήψεως σημάτων GPS έγινε τον Μάιο του 2008 από συνεργείο Ιταλών και Ελλήνων ειδικών και με την υποστήριξη του Δήμου Οιχαλίας.

Ο δέκτης GPS λαμβάνει σήματα από 12 δορυφόρους ταυτόχρονα σε 2 συχνότητες και χρησιμεύει σε έρευνες σεισμολογίας και γεωδυναμικής στον Ελλαδικό χώρο. Ο σταθμός μετρά τις μικρομετακινήσεις του εδάφους με ακρίβεια χιλιοστού και μετά από ένα χρονικό διάστημα 3 ετών θα γνωρίζουμε με ακρίβεια με ποια ταχύτητα «ταξιδεύει» η περιοχή των Τρικάλων προς την Αφρική ως μέρος της πλάκας του Αιγαίου. Ερευνα