επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους πλειστηριασμούς ζήτησε ο Ν. Λέγκας

-Εισηγητής της Ν.Δ. στο σχετικό νομοσχέδιο ο βουλευτής Τρικάλων. Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου μακριά από λαϊκισμούς και από πλειοδοσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των πλειστηριασμών τόνισε ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την αναστολή των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρώην Υφυπουργός δήλωσε ότι η Ν.Δ., παρά τις επιφυλάξεις της τόσο για τα διαδικαστικά ζητήματα εφαρμογής όσο και για την αποσπασματικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης, θα
υπερψηφίσει την αναστολή των πλειστηριασμών καθόσον στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε επιβάλλεται η συνέχιση μέτρων, έστω και μειωμένης αποτελεσματικότητας, με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να δοθεί παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για έξι μήνες επιπλέον, προβλέποντας ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να φέρει σχετική ρύθμιση. Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υφυπουργό αναρωτήθηκε «αφού είναι να το κάνετε γιατί δεν το κάνετε τώρα».

Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης χαρακτήρισε την υπερχρέωση των νοικοκυριών ως ένα από τα πλέον οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα το οποίο λόγω της κρίσης προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις καθώς πολλοί οφειλέτες μην έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους οδηγούνται στη περιθωριοποίηση. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την οικονομία αλλά και κυρίως για την κοινωνική συνοχή.

Η κατάσταση υπογράμμισε, επιβάλλει την αντιμετώπισή του μεγάλου αυτού προβλήματος με γνώμονα την εξισορροπητική στάθμισή του ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις αντοχές. Πρωτίστως τις πραγματικές ανάγκες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς ωστόσο να αγνοούμε και τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δεδομένες και τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.



Ο Ν. Λέγκας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αξιολόγηση της εφαρμογής του σχετικού Νόμου που αφορά στις οφειλές των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων καθώς οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για προβλήματα που προκαλεί η καταγγελλόμενη αδιαφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με αυτές από τις 3.888 αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες απάντησαν μόνο στις 123, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 3%, ενώ οι θετικές απαντήσεις στο συμβιβασμό ήταν μόνο πέντε και ο συμβιβασμός έγινε μόνο σε μια περίπτωση.

Επιπλέον, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιδείνωση των δεδομένων σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, την πιστωτική επέκταση και την καταναλωτική πίστη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πορεία τόσο της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, όσο και για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια απέκτησε αρνητικό ρυθμό. Την ώρα που παρουσιάζονται μεγάλες αυξήσεις του μέσου επιτοκίου των δανείων όλων των κατηγοριών σε σχέση με τα μέσα επιτόκια της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ακόμη πρόσθεσε παρουσιάζει και η διαφορά μεταβολής των δανείων σε καθυστέρηση σε σχέση με το σύνολο των δανείων καθώς και η αύξηση των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση. Με ανησυχητικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει και ο λόγος των καθυστερούμενων δανείων προς τα ίδια εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών, καθώς από το 38% το 2009 εκτινάσσεται στο 50% το 2010.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. άσκησε κριτική και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα δημιουργώντας, σε επίσημα κείμενα της, την εντύπωση ότι κάποιοι θα γλιτώσουν τα χρέη τους. Η κυβέρνηση που έσπειρε υψηλές προσδοκίες, σήμερα να κινδυνεύει να θερίσει απογοήτευση και αγανάκτηση, καθώς η πλειοψηφία των οφειλετών, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση πρόσθεσε.



Το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την σύγχρονη αυτή κοινωνική μάστιγα συνολικά και να μην περιοριστούμε σε μέτρα παράτασης της αγωνίας και πρόσκαιρης ανακούφισης. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση τόσο για την αποκατάσταση των υπερχρεωμένων όσο και κυρίως για την πρόληψη της υπερχρέωσης, δήλωσε ο βουλευτής. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να φτάσουμε σ ένα επικίνδυνο σημείο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο σημείο όπου θα νοιώσουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα. Εκεί όπου αρχίζει η εγκατάλειψη της προσπάθειας κι αυτό είναι που δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα, κατέληξε.