επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανάστατοι οι δημοτικοί υπάλληλοι

Αλλά παρά την επιθυμία μας να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους βρισκόμαστε σε μια προφανή αδυναμία γιατί δεν έχουμε τα χρήματα
Έχει εξαντληθεί η υπομονή των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων, καθώς για 7η μέρα δεν έχει καταβληθεί ο μισθός του δεκαπενθημέρου στους μόνιμους και αορίστου χρόνου δημοτικούς υπαλλήλους. Χθες το πρωϊ πραγματοποίησαν στάση εργασίας μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ ποιο μπροστά ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στουρνάρα προσπάθησαν να απαντήσουν στις απορίες και ερωτήσεις των εργαζομένων.
Γόνιμος διάλογος
Μιλώντας χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας, υπήρχε μια συνάντηση με τη διοίκηση και το σύνολο των εργαζομένων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος μετά από μια ενημέρωση σε βάθος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για να εξηγήσει:
«Κατανοούμε τα προβλήματα των εργαζομένων επειδή παραμένουν απλήρωτοι για μια εβδομάδα τώρα και ενδεχόμενα θα παραμείνουν ακόμη για λίγες ημέρες. Αλλά παρά την επιθυμία μας να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους βρισκόμαστε σε μια προφανή αδυναμία γιατί δεν έχουμε τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, τους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου».
Καρπούς
Ακόμα ο κ. Λάππας ανέφερε ότι έχουμε κάνει τις ενέργειες απέναντι στην κεντρική διοίκηση και ευελπιστούμε ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς και παράλληλα ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί σύντομα το Νομοσχέδιο στη Βουλή, για να διευκρινίσει:
«Που θα προβλέπει ένα επιδοτούμενο επιτόκιο και μια περίοδο χάριτος για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα, τα οικονομικά του Δήμου σε μια πορεία εξυγίανσης και ανόρθωσης και να μην αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τέτοια προβλήματα. Εκτιμώ ότι από το Μάιο και μετά θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και δεν θα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα οικονομικής ασφυξίας σαν αυτά τα οποία υπάρχουν στην παρούσα χρονική φάση».
Χρήματα
Σε σχετική ερώτηση, αυτά τα χρήματα που θα έρθουν από που θα είναι, ο δήμαρχος Τρικκαίων απάντησε:
«Αυτά θα είναι από τους ΚΑΠ που τους προηγούμενους μήνες ερχόταν πιο νωρίς απ' ότι σήμερα και παράλληλα θα έρθουν και κάποια άλλα χρήματα που θα είναι από τους παρακρατηθέντες πόρους και ένα δάνειο το οποίο ζητήσαμε και ευελπιστούμε ότι ο υπουργός θα μας βοηθήσει με μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση». Επίσης σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μπριάζης έκανε λόγο πως οι κινητοποιήσεις είναι αναπόφευκτες μετά τα όσα συμβαίνουν με την πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δόθηκαν αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους.
4
Του Αποστόλη Ζώη
Στα 200.000 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται το έλλειμμα στο δήμο Τρικκαίων, όσον αφορά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας.
Περιμένουμε…
Στο ερώτημα πόσα χρήματα περιμένει ο δήμος Τρικκαίων για αυτή την περίοδο ο κ. Λάππας υπογράμμισε:
«Αυτή τη στιγμή για να πληρώσουμε το 15ήμερο χρειαζόμαστε 300.000 ευρώ, ενώ περιμένουμε τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ για να μην έχουμε προβλήματα μέχρι το Μάιο, γιατί ουσιαστικά αυτή τη στιγμή μπαίνουμε μέσα γύρω στις 200.000 ευρώ το μήνα. Παρότι έχουμε φύγει γύρω στα 250 άτομα. Το κόστος το μισθολογικό αυτή τη στιγμή μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι 1.270.000, παίρνουμε γύρω στις 800.000 ΚΑΠ γιατί μας κρατάνε τις 600.000 συν κάποια ανταποδοτικά που παίρνουμε από την καθαριότητα κλπ. φτάνουμε γύρω στο 1.050.000».
Εποπτεία
Σημαντικές αλλαγές επιφέρει ο «Καλλικράτης» όσον αφορά στο ισχύον
σύστημα εποπτείας των πράξεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Στον έλεγχο νομιμότητας που διαρθρώνεται με τον «Καλλικράτη» εμπίπτουν και οι πράξεις των επιχειρήσεων των δήμων και των περιφερειών, εκτός από τις αποφάσεις των ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία. Κατά τον υποχρεωτικό έλεγχο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ελέγχει τη νομιμότητα της απόφασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών από την περιέλευσή της σε αυτόν και εκδίδει υποχρεωτικά ειδική πράξη, έναντι του χρονικού διαστήματος των είκοσι (20) ημερών για τις πράξεις των
Δήμων κατά τις σχετικές διατάξεις.
Κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης.

Eρευνα