επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κυπριανού

Δελτίο τύπου.
Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα με το γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού. Αμέσως μετά έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Ντόρα Μπακογιάννη: Με πολύ χαρά δεχτήκαμε στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας τον κ. Κυπριανού και τον κ. Χριστοδούλου. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κυρίως εστιασμένη στο Κυπριακό, το οποίο μας απασχολεί πάντα ως το πρώτο θέμα εθνικού ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά και στις εκλογές,
 που έρχονται στην Κύπρο.

Δυστυχώς οι διαπιστώσεις είναι κοινές, ότι δεν καταγράφεται η πρόοδος η οποία θα επιθυμούσαμε. Είχα την ευκαιρία και στην Κωνσταντινούπολη που ήμουν να ξαναπώ προς την πλευρά της Τουρκίας, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, προς μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία είναι και η συμπεφωνημένη λύση από τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να ανοίξει και ο δρόμος της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που η Ελλάδα υποστηρίζει. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσει η Τουρκία και να το συνειδητοποιήσει γρήγορα, διότι κάθε μέρα που περνάει, δυστυχώς, απομακρύνεται από το στόχο.

Άντρος Κυπριανού: Όπως έχει πει η κ. Μπακογιάννη, είχαμε μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό, αλλά και για την εσωτερική κατάσταση στην Κύπρο, με φόντο τις βουλευτικές εκλογές. Να πω ότι συμφωνήσαμε σχεδόν κατά απόλυτο τρόπο σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις αναφορικά με τους στόχους της Τουρκίας και τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό. Και αυτή την περίοδο, όπως έχει πει και η κ. Μπακογιάννη, δυστυχώς δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή προοπτική να προχωρήσουμε με τρόπο που να δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού, επίτευξης δηλαδή συμφωνίας με την τουρκική πλευρά.

Είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί, γιατί εμείς διαβλέπουμε πως όσο προχωρά ο χρόνος και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται είναι πιο αρνητικά. Επειγόμαστε λοιπόν για λύση στο Κυπριακό, λύση βέβαια η οποία θα βασίζεται σε αρχές και θα γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Και επαναλαμβάνω κάτι τέτοιο δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μπακογιάννη για τη στήριξη την οποία προσφέρει στον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση και να πω ότι μέσω της ίδιας θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που μας προσφέρει.