επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στα 84,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του δήμου Τρικκαίων

Στα 84.450.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του νέου Καλλικρατικού δήμου Τρικκαίων, όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Τρικάλων.
Τέσσερα, τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στουρνάρας, ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής Οικονομικής Επιτροπής ήταν η ψήφιση κάποιων πιστώσεων και η δημοπρασία εκμίσθωσης κοινόχρηστων δημοτικών και σχολικών αγροτεμαχίων που
 βρίσονται στο Δήμο Τρικκαίων. Το κυριότερο όμως θέμα ήταν η ψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου. Όπως γνωρίζετε, εξήγησε, ο προϋπολογισμός του Δήμου τουλάχιστον για το 2011 ήρθε αργοπορημένα για ψήφιση και αυτό έχει τους λόγους και τις αιτίες, εξηγώντας:

«Επτά καινούριοι Δήμοι και ο πρώην Δήμος Τρικκαίων το να συγχωνεύουν και να γίνει η απογραφή και μια σειρά από τεχνικά προβλήματα μας πήγαμε χρονικά αρκετά πίσω και εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο Νόμος ότι πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι 31/3».
Στο ερώτημα πως κινήθηκε η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, ο ίδιος δήλωσε:

«Η ψηφοφορία ήταν κατά πλειοψηφία όχι ότι υπήρχαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις από εκείνους που μειοψήφησαν, είπαν ότι οι άνθρωποι οι δύο δεν είχαν πλήρη ενημέρωση και ως ένα βαθμό είχαν δίκιο γιατί τα στοιχεία ήρθαν την τελευταία στιγμή. Ενώ για το ύψος αυτού είπε ότι στα 84.450.000 είναι ο προϋπολογισμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου, για να διευκρινίσει:

« Αρκεί να σας πω όμως ότι μέσα στα πολλά – πολλά εκατομμύρια γνωρίζουμε ότι 13.000.000 είναι οι καινούριες αρμοδιότητες και αφορούν στα προνοιακά επιδόματα, είναι οι τόκοι δανείων, η μισθοδοσία του προσωπικού που ήρθε στο Δήμο, ένα σημαντικότατο κομμάτι αφορά παλιές υποχρεώσεις των Δήμων που συνενώθηκαν καθώς επίσης τη μισθοδοσία του προσωπικού καθώς επίσης και ένα μικρό κομμάτι θα έλεγα, είναι σφιχτός ο φετινός προϋπολογισμός, μένει για επενδύσεις καινούριες. Το Τεχνικό πρόγραμμα που θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη είναι κοντά στα 7.700.000 συν τις κάποιες επενδύσεις που υπάρχουν κατά τμήμα πέρα από την τεχνική υπηρεσία, δηλαδή η υπηρεσία πρασίνου, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κλπ. Όλα αυτά μαζί σας είπα ότι φτάνουμε στο ποσό των 84.450.000 μπορεί να γίνει συν - πλην κατά τι μπορούμε να κόψουμε».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως κινείται όμως στον άξονα ότι καλό θα είναι να προγραμματίζονται έργα και να γίνονται νέες επενδύσεις, προσθέτοντας:

«Ας μην ξεχνάμε όμως τη σημερινή κατάσταση του Δήμου Τρικκαίων, ότι είναι ένας Δήμος που χρωστά υπέρογκα ποσά σε εργολάβους και προμηθευτές και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ χρήματα δεν περισσεύουν από τακτικά έσοδα. Όπως γνωρίζεται γίνεται αγώνας δρόμου καθημερινά με τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια που μας κρατά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι άλλες τράπεζες που πληρώνουμε. Έτσι καθημερινά καταβάλλουμε προσπάθειες να πληρωθούν οι υπάλληλοι άρα δηλαδή από τακτικά έσοδα μην περιμένουμε ότι μας περισσεύουν να κάνουμε κάποιες επενδύσεις. Τα ποσά που θα είναι για επενδύσεις θα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, οριζόντιες δράσεις και αν θα τρέξει το ΕΛΛΑΔΑ. Τα άλλα θα είναι περισσότερο για συντηρήσεις, ενώ θα είναι γύρω στα 12.000.000 ευρώ περίπου».

 Το τεχνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι 7.700.000 και πρόκειται για έργα συνεχιζόμενα , για να τονίσει στη συνέχεια:

« Δε μπορούμε να βάλουμε άλλα καθώς πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουμε τις οφειλές (18-20 εκατομμύρια). Μιλάμε για έργα στο Δήμο χωρίς να υπολογίζουμε τα Νομικά Πρόσωπα. Τα ελλείμματα των επιχειρήσεων σαφώς δεν καλύπτονται με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός του Δήμου όταν γίνει η εκκαθάριση και αυτά υπολογιστούν σε βάρος του Δήμου από εκεί και πέρα θα υπάρχει αναμόρφωση του προϋπολογισμού να πληρώσουμε εννοείται και τις υποχρεώσεις μας προς τις επιχειρήσεις αυτές». Ερευνα

.