επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Περιφέρεια στηρίζει το Παρατηρητήριο Παιδικής Παχυσαρκίας στη Θεσσαλία

-Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επισκέφθηκε το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και δήλωσε ότι «η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας που απευθύνονται στους Θεσσαλούς και ιδίως τη νέα γενιά, τα παιδιά μας». -Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που εφαρμοζόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Τρικάλων και σταμάτησε λόγω
των περικοπών στα κονδύλια για έρευνα

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας ως αντιστάθμισμα των Μεσογειακών Αγώνων



Την βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να στηρίξει το Παρατηρητήριο Παιδικής Παχυσαρκίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισκέφθηκε το Τμήμα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, καθηγητή κ. Ιωάννη Κουτεντάκη, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους φοιτητές και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα Ελένη Αργυροπούλου και κ.κ. Γιώργο Τσίγκα, Ντίνο Μπάρδα, Χρήστο Γακόπουλο.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός αξιολόγησε ως «εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως της παιδικής παχυσαρκίας για την ελληνική κοινωνία» και τόνισε την αναγκαιότητα να ληφθεί επειγόντως δράση καθώς όπως είπε «το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας γιγαντώνεται συνεχώς.

Δεν αρκεί να λέμε ότι πρέπει να δίνουμε βαρύτητα στην πρόληψη. Οφείλουμε να το κάνουμε πράξη στηρίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι αποδεικνύουν την αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη, με κάθε πρόσφορο τρόπο, προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας που απευθύνονται στους Θεσσαλούς και ιδίως τη νέα γενιά, τα παιδιά μας», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Το πρόγραμμα εφαρμοζόταν στη νεφρολογική κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με την υποστήριξη του Διευθυντή, αν. καθηγητή κ. Ιωάννη Στεφανίδη καθώς και στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με τη συνεργασία του διευθυντή της μονάδας κ. Ν. Τσιάνα και την εποπτεία των ειδικών της άσκησης του ΤΕΦΦΑ, καθηγητή κ. Ι. Κουτεντάκη και επικ. καθηγήτριας κας Χριστίνα Καρατζαφέρη, καθώς και του κλινικού εργοφυσιολόγου – συντονιστή του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ κ. Γ. Σακκά. Ωστόσο, διεκόπη λόγω των περικοπών στον ερευνητικό/εκπαιδευτικό τομέα αν και απεδείχθη ότι η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών καθώς συντελεί στη βελτίωση της καρδιακής τους λειτουργίας και στη σημαντική μείωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το σύνολο του των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, όπως είναι τα μεταπτυχιακά στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου.

Στον Περιφερειάρχη προτάθηκε μεταξύ άλλων να μελετηθεί η κατασκευή ή διάθεση χώρων, ώστε να μπορούν εκεί να μένουν οι ξένοι φοιτητές που κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση που είχε με το διδακτικό προσωπικό του ΤΕΦΑΑ τόνισε «είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ και είναι πάντα μεγάλη η χαρά μου όταν βρίσκομαι σε σχολείο ή Πανεπιστήμιο, όχι μόνο γιατί προέρχομαι και εγώ από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η γνώση είναι δύναμη και προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα, στο έθνος και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή.

Ως αιρετή Περιφέρεια πιστεύουμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και προσβλέπουμε πολλά από τη συνεργασία μας. Όχι μόνο είναι για μας ευπρόσδεκτη αλλά επιζητούμε κάθε χρήσιμη πρόταση να την στηρίξουμε αρκεί βεβαίως να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην κοινωνία.

Υπάρχουν στο ΕΣΠΑ ενταγμένα έργα, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα.

Ως Περιφέρεια προχωρούμε ήδη ένα πόλο καινοτομίας, έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις, θα πάμε σε έναν αγροτοδιατροφικό τομέα, γιατί από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει και τις έρευνες σε δύο πράγματα μπορούμε να στηριχθούμε, στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό».

Ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στους Μεσογειακούς Αγώνες λέγοντας χαρακτηριστικά «μετά την λανθασμένη απόφαση να αφαιρεθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες από Βόλο και Λάρισα έθεσα δύο θέματα στην κυβέρνηση: να χρηματοδοτήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού καθώς και να διοργανωθούν στη Θεσσαλία μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όχι μόνο σε επίπεδο ανδρών – γυναικών αλλά και νέων – νεανίδων, μαθητών, junior, U20».