επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κώστας Σημίτης: Εγώ λέω τα πράγματα όπως είναι...

Τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα επισκέφθηκε χθες το πρωί, στο γραφείο του, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται στην πόλη μας για ιδιωτική επίσκεψη. Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου τον περίμεναν στην είσοδο, ο κ. Λάππας, το σύνολο των αντιδημάρχων και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαβύλης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κ. Δάφνη Σημίτη και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη.


Ο πρώην πρωθυπουργός, κληθείς από τους εκπροσώπους του Τύπου να σχολιάσει τις εξελίξεις στην οικονομία, προέβη στην εξής λακωνική δήλωση: "Εγώ λέω τα πράγματα όπως είναι. Στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ αποφασίστηκε ότι το χρέος μιας χώρας που είναι πάνω από το 60% θα πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 κάθε χρόνο. Εμείς έχουμε ένα χρέος που πλησιάζει τα 153%, δηλαδή κάπου πρέπει να μειώνουμε το χρέος από το 60% μέχρι το 153% κατά 1/20 το χρόνο ήτοι κατά 5%. Αυτό είναι κάτι δύσκολο. Ο οικονομικός στόχος είναι δύσκολος, η αισιοδοξία εξαρτάται από το πως ζούμε εμείς στην πορεία προς τον οικονομικό στόχο, πως προετοιμαζόμαστε, πως αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, άρα εξαρτάται από την δουλειά και την προοπτική που έχουμε να δώσουμε πάλι στη χώρα αισιοδοξία. Το να πετύχουμε στη χώρα μια ανάπτυξη δεν είναι ακατόρθωτο και μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη. Ούτε ακατόρθωτο είναι να φτιάξουμε μια δυναμική για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και γι αυτό χρειάζεται, πιστεύω, περισσότερη ομόνοια και περισσότερη προσπάθεια".

Συζήτηση για τον δήμο
Προηγουμένως, ο κ. Σημίτης είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Λάππα για τον δήμο Τρικκαίων, τον Καλλικράτη, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης. Ο δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα δημοτική αρχή, δίνοντας έμφαση στο οικονομικό άνοιγμα, αλλά και στις νοοτροπίες και συμπεριφορές που πρέπει, όπως ανέφερε, να αλλάξουν.
Ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ του Καλλικράτη, δεδομένου όπως ανέφερε οι μικροί δήμοι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν προγράμματα κλπ. Σχολιάζοντας την άποψη του κ. Λάππα για την ανάγκη να ελαττωθεί περαιτέρω το πολιτικό προσωπικό ανέφερε πως «στη διαδικασία μετάβασης έγινε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από δήμους που χάνουν την αυτονομία τους» και εκτίμησε ότι στην πορεία αυτό θα αλλάξει.

Ως προς την οικονομική διαχείριση στους δήμους, συμφώνησε πως «υπήρξε μία ελαφρότητα στη διαχείριση», αναφέροντας ως παράδειγμα το δήμο Πειραιά, τονίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να έχει εξορθολογιστεί.
Στις αιτιάσεις για μη ανταπόκριση του κράτους στις υποχρεώσεις του, απέναντι στους δήμους, τόνισε πως «το κράτος δεν ανταποκρίνεται γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Έχω την αίσθηση ότι παραδίδονται ή παραδίδονταν λεφτά στην αυτοδιοίκηση». Ανέφερε μάλιστα, το παράδειγμα του δήμου Κεφαλονιάς, όπου όπως τον είχαν ενημερώσει σε επίσκεψή του, ξοδεύονταν 200.000 ευρώ το χρόνο μόνο για αντιμισθίες στους αιρετούς.
Καταλήγοντας συμφώνησε με την αρχική εκτίμηση του δημάρχου, πως «πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και πρέπει να τις αλλάξουμε».
erevna